Gilde slår kjøttalarm

Seks barn fikk akutt nyresvikt. Minst 50 tonn kjøttdeig trekkes tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere i uken skrev Dagbladet.no om E.coli bakterien som førte til et utbrudd av hemolystisk-uremisk syndrom og forårsaket akutt nyresvikt hos seks barn.

- Kjøttdeig fra Gilde er mest sannsynlig kilden til smitten. Det er den eneste felles matvare barna hadde spist, sier Mattilsynet på en pressekonferanse i dag.

Fersk og frossen kjøttdeig kjøpt etter 1. januar, med produksjonsnummer 103, må leveres tilbake.

Nasjonalt Folkehelseinstitutt tror bakterien stammer fra produksjonsanlegget. Storfe kan ha bakterien i seg, uten å bli syke.

- Dypt beklagelig

Tre av barna kommer fra Oppland, ett fra Hedmark, ett fra Hordaland og ett fra Sogn og Fjordane. Barna er i alderen tre til åtte år.

To av barna er nå utskrevet. For de fire andre er tilstanden stabil.

- Det er dypt beklagelig om våre varer har forårsaket disse alvorlige sykdomstilfellene, og vi er i så fall veldig ulykkelige. Nå må vi kartlegge hvordan dette har skjedde og vil samarbeide med Mattilsynet og Folkehelseinstituttet, sier informasjonssjef Sissel Norevik i Gilde Region Øst til Dagbladet.no.

Hun opplyser at kjøttleverandørens egne rutiner ikke har avdekket farlige bakterier.

KJØPER IKKE: Gabriel Hirsch (25) fra Stockholm vil ikke spise Gildes kjøttdeig. Foto: Gro Wold Strømsheim
KJØPER IKKE: Gabriel Hirsch (25) fra Stockholm vil ikke spise Gildes kjøttdeig. Foto: Gro Wold Strømsheim Vis mer

- Annenhver uke i våre anlegg tas det prøver med tanke på slike bakterier, og disse har ikke gitt noen utslag, sier Norevik.

Det er om lag 50 tonn kjøttdeig produsert ved Gildes anlegg på Rudshøgda som nå trekkes tilbake fra lagre og butikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke redde

Dagbladet.no var ute i flere matbutikker i ettermiddag. De aller fleste vi møtte var ikke redde for å spise kjøttdeig, så lenge den ble godt stekt, og mange tok med seg en pakke eller to hjem til helga.  

Men andre styrte unna kjøttdeigen og valgte andre alternativer til fredagsmiddagen.

- Jeg vil ikke spise denne kjøttdeigen fra Gilde. Jeg er allerede skeptisk til kjøttdeig, man vet ikke hva den inneholder. Og disse funnene gjør det ikke mer fristende, sier svenske Gabriel Hirsch til Dagbladet.no.

Intervjuet familier

Nasjonalt Folkehelseinstitutt har analysert prøver og intervjuet pasientene og deres familier for å finne smittekilden.

Tidligere overvåket Mattilsynet denne bakterien, men programmet ble avsluttet 1. juli 2004 ettersom de ikke fant noen positive prøver.

- Det ville vært for omfattende og kostbart å fortsette overvåkingen, sier Stein Ivar Omsettrø, direktør for helse og hygiene.

- Ville dere funnet bakterien i disse tilfellene dersom dere hadde fortsatt med overvåkingsprogrammet?

- Nei, det ville ikke hatt noen betydning, sier han.

E.coli-baktereien  smitter lettest hos barn og eldre og har en inkubasjonstid på en uke. Symptomet er blodig diare.

TREKKES TILBAKE: Kjøttdeig fra Gilde med produksjonnummer 103 trekkes tilbake fra butikkene.