Gildes mareritt

Dersom smittesporene leder tilbake til kjøttråvarene, vil E.coli-marerittet bli enda større for Gilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå jobber Mattilsynet med prøver av produksjonslokalene i Terina Sogndal. De sjekker over 40 forskjellige råvarer, ingredienser og tilsetningsstoffer, for å finne årsaken til at 14 barn fikk akutt nyresvikt. De ønsket også å ta avføringsprøver av de ansatte, men de nektet. Marerittet blir fullkomment om sporene av E.coli o103 finnes i kjøttråvarene.

Kompleks kjøttjakt

-  Dersom vi sporer E.coli-bakterien tilbake til kjøttråvarene, vil det gi et mer komplekst arbeid enn om vi finner det de andre stedene, sier regiondirektør Karina Kaupang ved Mattilsynet for Oslo, Akershus og Østfold.

Gilde Birkebeiner Sognemorr, der Folkehelseinstituttet har påvist den aggressive E.coli-bakterien, inneholder 20 forskjellige kjøttråvarer, som alle kommer fra et stort antall slakterier og gårder.

-  Det er også fare for at E.coli o103-bakterien kan etablere seg i besetningen den stammer fra, slik at det må iverksettes nedslakting og desinfisering, sier Kaupang.

Derfor er det helt avgjørende at de klarer å finne det aktuelle slakteriet eller gårdsbruket.

Informasjonsnekt

Både Gilde og Mattilsynet nekter å oppgi oversikten over hvilke leverandører og slakterier som leverer varene som brukes i den infiserte pølsa.

POTENSIELT MARERITT: Gilde Birkebeiner Sognemorr, der Folkehelseinstituttet har påvist E.coli-bakterien, inneholder 20 forskjellige kjøttråvarer, som alle kommer fra et stort antall slakterier og gårder. Foto: Henning Lillegård
POTENSIELT MARERITT: Gilde Birkebeiner Sognemorr, der Folkehelseinstituttet har påvist E.coli-bakterien, inneholder 20 forskjellige kjøttråvarer, som alle kommer fra et stort antall slakterier og gårder. Foto: Henning Lillegård Vis mer

-  Vi har en oversikt, men vil ikke gi den ut. Vi ønsker å få jobbe i fred med det materialet vi har, sier Nina Sundqvist, kommunikasjonsdirektør i Gilde.

I går fortsatte jakten etter E.coli o103 på Veterinærinstituttet.

-  Det er et arbeid som tar mange uker, sier avdelingsleder Kofitsyo Cudjoe.

INTENS JAKT: Veterinærinstituttet jobber på spreng for å få sjekket avføringsprøver fra et stort antall besetninger, for å få løst gåten om E.coli-smitten.