Gillard vil danne mindretallsregjering i Australia

Men eksperter spår snarlige nyvalg.

JEVNT KAPPLØP: Australias statsminister Julia Gillard måtte svare på mange spørsmål på en pressekonferanse i Melbourne etter valget. Det er nå klart at Australia for første gang på 70 år vil få et såkalt hengt parlament, der ingen partier har rent flertall.  Foto: AFP/Scanpix
JEVNT KAPPLØP: Australias statsminister Julia Gillard måtte svare på mange spørsmål på en pressekonferanse i Melbourne etter valget. Det er nå klart at Australia for første gang på 70 år vil få et såkalt hengt parlament, der ingen partier har rent flertall. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Regjeringspartiet Labor har fått flest stemmer i valget i Australia og er klar til å danne en mindretallsregjering, sier sittende statsminister Julia Gillard. Men eksperter spår snarlige nyvalg.

- Det ser ut som det er klart at Labor har vunnet kampen, sa Gillard, med henvisning til stemmekappløpet mellom hennes eget parti og den liberalkonservative koalisjonen.

Hengt parlament
Da 78 prosent av stemmene var talt opp, hadde Labor fått 72 av de 150 setene i nasjonalforsamlingen, mens utfordreren Tony Abbotts liberalkonservative koalisjon hadde fått 70 seter, ifølge den australske kringkasteren ABC. Men ingen av partiene vil greie å få det nødvendige flertall på 76 seter, i det jevneste valget i landets historie.

Dermed er det klart at Australia for første gang på 70 år vil få et såkalt hengt parlament, der ingen partier har rent flertall.

Labor er klar til å danne en mindretallsregjering, sier Gillard, som samtidig forsikrer velgerne om at hennes regjering vil bli «stabil og effektiv».

En talsmann for de liberalkonservative, Andrew Robb, mener at et like sannsynlig scenario er at de danner regjering.

- Jeg er trygg på at vi kan sette sammen et flertall i nasjonalforsamlingen, sier han.

Situasjonen innebærer en langt mer sentral rolle for de rundt fem uavhengige representantene i parlamentet enn noen hadde trodd på forhånd. De har nå muligheten til å avgjøre hvilken regjering Australia skal få.

For første gang i historien er partiet De grønne inne med en representant. De grønne er tradisjonelt Labor-allierte, dermed må de to partiblokkene kjempe om de fire andre representantenes gunst.

Kurtisering
Den politiske hestehandelen kan ta flere uker, men kurtiseringen av de uavhengige har allerede begynt, forteller en av dem, Tony Windsor.

- Jeg har fått to svært vennlig telefoner, en av statsministeren tidlig på kvelden for å gratulere, og klokka kvart over ett om natta ringte opposisjonslederen og ville også gratulere, sier han.

Kortvarig Analytikere betegner situasjonen som den største politiske krisen i Australia på flere tiår.

- Vi er i ukjent farvann her. Vi har ikke hatt en situasjon som dette i Australia på 70 år, så det finnes ingen normale prosedyrer, sier politikkanalytiker Norman Abjorensen fra Australias nasjonale universitet.

Han spår samtidig at den nye regjeringen vil bli kortvarig.

- Situasjonen er en oppskrift på mye ustabilitet og usikkerhet, advarer han. Også andre eksperter gir regjeringen en levetid på høyst halvannet år, og spår snarlige nyvalg.
(NTB)