RASENDE: Den republikanske presidentkandidaten Newt Gingrich gikk til et voldsomt angrep på nyhetsmediene da han ble spurt om ekskonas påstander om utroskap. Foto: REUTERS/Jason Reed
RASENDE: Den republikanske presidentkandidaten Newt Gingrich gikk til et voldsomt angrep på nyhetsmediene da han ble spurt om ekskonas påstander om utroskap. Foto: REUTERS/Jason ReedVis mer

Gingrich i strupen på programleder

Den republikanske presidentkandidaten ble rasende da programlederen spurte om utroskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORTH CHARLESTON (Dagbladet): Gårsdagen ble den mest stormfulle dagen i den republikanske presidentnominasjonen hittil.

Texas-guvernør Rick Perry trakk seg fra racet allerede før nominasjonsvalget i South Carolina lørdag. En fintelling viste at Mitt Romney likevel ikke vant nominasjonskampen i Iowa. I stedet for en knepen seier på åtte stemmer, tapte han med 34 stemmer for Rick Santorum. På toppen av det hele stilte den andre ekskona til presidentkandidaten Newt Gingrich opp til et eksplosivt intervju med ABC.

Ifølge ekskona Marianne, ba Gingrich henne om å bli i ekteskapet samtidig som han ville fortsette det seks år lange forholdet til Callista Bisek, som han i dag er gift med.

- Han ønsket et åpent ekteskap. Jeg nektet. Det er ikke et ekteskap, sier Marianne Gingrich til ABC News natt til i dag norsk tid.

Utroskap Gingrich har gjort det sterkt på meningsmålingene de siste dagene, men anklagene fra ekskona kan åpenbart skade ham og få ham til å framstå dobbeltmoralsk ettersom han nå hevder å være en sterk forkjemper for tradisjonelle familieverdier.

Utroskapen mot sin kone nummer to skjedde dessuten på 1990-tallet mens han var speaker og kjempet for å få president Bill Clinton stilt for riksrett for utroskap. Gingrich var også utro mot sin første kone med kone nummer to, og forlot kone nummer én da hun var dødssyk med kreft.

Gingrich har kjempet for å unngå at ABC skulle sende intervjuet, og liker naturligvis svært dårlig at det umiddelbart også ble et tema i den direktesendte TV-debatten på CNN i natt norsk tid.

- Ondskapsfullt Programleder John King åpnet med å spørre om Gingrich hadde lyst til å kommentere ekskonas påstander.

- Nei, men jeg skal det, sier Gingrich og tente alle plugger til stor applaus fra publikum.

- Jeg tror den destruktive og ondskapsfulle tendensen i mye av nyhetsmediene gjør det vanskeligere å styre dette landet, vanskeligere å få gode mennesker til å stille til valg, og jeg er forferdet over at du åpner en presidentdebatt med et tema som dette, sier Gingrich og stirrer rett på programleder King.

Nok en gang er applausen fra publikum voldsom før Gingrich fortsetter:

- Alle her kjenner til personlig smerte. Hver person her har opplevd at noen nær dem har opplevd smertefulle ting. Å ta en ekskone og gjøre det til en vesentlig del av valgkampen to dager før et nominasjonsvalg, er noe av det mest foraktelige jeg kan tenke meg.

Etter noen sekunder pause fortsetter han:

- Jeg er er ærlig talt forundret over at CNN vil bruke søppel som dette til å åpne en presidentdebatt.

- Ikke skyld på andre Programleder John King påpeker at det er ABC, ikke CNN, som sender intervjuet med ekskona, men sier også at intervjuet er det store samtaletemaet rundt valgkampen. Det får publikum til å bue høylytt.

- John, intervjuet ble repetert av din kanal, og du velger å starte debatten med dette. Ikke prøv å skylde på noen andre. Du og din stab velger å starte en debatt med dette, svarer Gingrich og legger til at påstandene fra ekskona er fullstendig usanne.

Også tidligere i valgkampen har Gingrich gått til harde angrep mot nyhetsmediene, men aldri så aggressivt som i denne debatten.

Ingen av de andre presidentkandidatene, Mitt Romney, Ron Paul eller Rick Santorum forsøkte å angripe Gingrichs privatliv etter utbruddet.

- John, la oss gå videre til de viktige spørsmålene, sa Romney.

Etter debatten sa flere synsere at Gingrich ville komme styrket ut av angrepet. Han har allerede momentum på meningsmålingene, mens Romney, som er i tet, synker. På målingene ligger også Santorum på tredje plass og Paul på sisteplass.

FIKK GJENNOMGÅ: Debattleder John King fikk en skyllebøtte fra presidentkandidat Newt Gingrich da han spurte om påstander fra ekskona til Gingrich under nattens presidentdebatt i South Carolina. Foto:  EPA/ERIK S. LESSER
FIKK GJENNOMGÅ: Debattleder John King fikk en skyllebøtte fra presidentkandidat Newt Gingrich da han spurte om påstander fra ekskona til Gingrich under nattens presidentdebatt i South Carolina. Foto: EPA/ERIK S. LESSER Vis mer