PÅ OFFENSIVEN: Den republikanske presidentkandidaten Newt Gingrich, med sin kone Callista på et valgmøte i Charleston i South Carolina. Gingrich har vært på defensiven, blant annet etter at en av hans eks-koner ga et famøst tv-intervju, men later til å ha fått valgkampen tilbake på skinner. Foto: Richard Ellis/AFP
PÅ OFFENSIVEN: Den republikanske presidentkandidaten Newt Gingrich, med sin kone Callista på et valgmøte i Charleston i South Carolina. Gingrich har vært på defensiven, blant annet etter at en av hans eks-koner ga et famøst tv-intervju, men later til å ha fått valgkampen tilbake på skinner. Foto: Richard Ellis/AFPVis mer

Gingrich slår tilbake etter eks-konetrøbbel

Favoritt Mitt Romney har havnet på defensiven, mens Newt Gingrich fosser fram før nominasjonsvalget i South Carolina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Newt Gingrich fosser fram på gallupen før nominasjonsvalget i delstaten South Carolina.

Framgang de siste dagene er overraskende, og Romney står dermed overfor en betydelig utfordring i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat.

Med de to andre motstanderne langt bak på meningsmålingene ligger det an til å bli et jevnt løp mellom de to kandidatene i tet.

Ifølge Real Clear Politics ligger Gingrich i snitt 2 prosentpoeng foran Romney i nye meningsmålinger fra South Carolina.

Jevnt løp En seier til Romney vil øke sjansene for at han til slutt ender opp som partiets presidentkandidat. Mens for Gingrich er nominasjonsvalget i South Carolina blitt en mulighet til å snu trenden og bremse opp rivalens framgang.

- I morgen blir en veldig, veldig viktig dag, sa Newt Gingrich da han møtte velgere i Orangeburg fredag.

Gingrich mener han selv er den eneste kandidaten som kan slå Mitt Romney i Republikanernes nominasjonsvalg.

- Det er det meningsmålingene sier nå. Og hvis alle konservative velgere i denne delstaten stemmer på Newt Gingrich, vil vi få en sjokkende stor seier i morgen, og det vil være bra.

Medvind Gingrich er i medvind etter flere hardtslående debattopptredener, hvor han også har forsvart seg mot ekskonas uttalelser til mediene om deres tidligere ekteskap.

Under oppkjøringen til lørdagens valg har samtidig Romneys favorittstempel så smått begynt å falme.

Torsdag ble det kjent at den knepne seieren i Iowa likevel glapp etter at en fintelling gikk i favør Rick Santorum. Samme dag trakk Texas-guvernør Rick Perry seg fra valgkampen og ga sin støtte til Gingrich.

Uvisst utfall Romneys leir har i forkant av lørdagens valg forsøkt å dempe forventningene og begrense skadene av et eventuelt tap.

- Om jeg tror vi kan tape South Carolina? Absolutt, sier Romneys valgkampstrateg Stuart Stevens til CNN.

- Det er sterk konkurranse, og det hele er ganske flytende, fortsetter han.

Også Romneys betydelige ledelse i målinger på nasjonalt nivå kan være i ferd med å skrumpe inn. En meningsmåling som ble presentert fredag, gir Romney 30 prosent oppslutning, mens Gingrich fikk 20 prosent, ifølge nyhetsbyrået AFP.

For en uke siden fikk de to henholdsvis 37 og 14 prosent.

(NTB)

TAPER FORSPRANG: Fra et behagelig forsprang, har favoritten Mitt Romney nå fått utfordrer Newt Gingrich helt opp i ryggen. Det ligger an til en valgthriller i South Carolina i dag. Foto: Johannes Worsøe Berg
TAPER FORSPRANG: Fra et behagelig forsprang, har favoritten Mitt Romney nå fått utfordrer Newt Gingrich helt opp i ryggen. Det ligger an til en valgthriller i South Carolina i dag. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer