Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gingrichs avgang overrasket USA

Amerikanske aviser brukte lørdag krigstitler for å kunngjøre nyheten om at lederen for Kongressen, republikaneren Newt Gingrich, går av. I det republikanske partiet begynte straks kampen om hvem som skal overta stillingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyheten tok åpenbart de fleste politiske kommentatorer og nyhetsmedier på sengen. Mange var tydelig overrasket over hvor raskt republikanernes leder tar konsekvensen valgnederlaget i uken som gikk.

De fleste avisene setter søkelyset på det republikanske opprøret mot Gingrich, som får skylden for republikanernes feilaktige valgstrategi som førte til tilbakeslaget i valget tirsdag.

Avisene The New York Times og Los Angeles Times sier begge at Gingrich går av fordi han risikerer «partimytteri», mens The Washington Post snakker om «partiopprør». Flere regner med at Gingrichs avgang vil utløse maktkamp i det republikanske partiet om hvem som skal være Gingrichs etterfølger.

Forlater Kongressen?

Gingrichs talskvinne Christina Martin antydet at Gingrich i tillegg til ikke å søke gjenvalg om to år, kanskje kan komme til å forlate Kongressen før toårsperioden han tirsdag ble gjenvalgt til er utløpt.

- Han har ikke tatt en endelig beslutning, men det er usannsynlig at han vil sitte perioden ut, sa Martin.

Nyheten om at han vil trekke seg kom bare timer etter at den republikanske kongress-veteranen Bob Livingstone kunngjorde at han ville utfordre Gingrich i kampen om presidentposten. Livingston kritiserte ikke Gingrich direkte, men det var liten tvil om at årsaken til utfordringen var å finne i det dårlige valgresultatet for republikanerne.

- Jeg har tatt en vanskelig personlig beslutning i dag. Jeg vil ikke være kandidat til stillingen som leder for for den 106. Kongressen, sa Gingrich i en pressemelding fredag.

Stillingen som leder av Kongressen er USAs tredje høyeste politiske verv.

Til høyre

For første gang siden 1934 vant partiet til den sittende presidenten i valget tirsdag nye mandater i Representantenes hus.

Gingrich blir anklaget for å ha lagt det republikanske partiet for langt til høyre. Det var også han som tok avgjørelsen om å bruke reklamespots om Lewinsky-saken i valgkampinnspurten.

Republikanernes leder, Dick Armey, har også fått konkurranse - fra partikollega Steve Largent.

- Spørsmålet er om vi beholder dette Titanic-mannskapet, eller ser oss om etter en ny ledelse, sa Largent. - Dette er en mulighet, en spennende tid for det republikanske partiet. Jeg er veldig optimistisk og entusiastisk over hvor dette kan føre oss.

I tillegg til Livingstone har de republikanske representantene Bill Archer fra Texas og Christopher Cox fra California kunngjort at de er kandidater til vervet som leder av Kongressen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling