Gir 13-åringer angrepille

Over halvparten av de som får utdelt angrepiller ved fylkessykehuset i Volda er under den seksuelle lavalder. - Det er overgrep som ligger bak, mener fylkeslegen i Møre og Romsdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overlege Ottar Rekkedal ved fylkessykehuset i Volda er opprørt og skremt. Stadig flere barn får utdelt angrepiller ved sykehuset, jenter ned i 13-årsalderen skal ha fått angrepillen. Nå har han sendt brev til fylkeslegen om situasjonen.

- Dette er hakkende galt, sier Rekkedal til Sunnmørsposten.

Han mener en blanding av sex og alkohol gjør at stadig yngre jenter havner i uføre. Dette er ikke utelukkende et Volda-fenomen, mener overlegen.

- Vi føler oss maktesløse overfor utviklinga. Det virker som om den seksuelle debutalderen blir stadig lavere og man kan undre seg over hvor foreldrene er, sier Rekkedal.

Pille på skolen?

Overlegen tar til orde for at skolene skal kunne dele ut angrepillen. Pillene fins nå reseptfritt på apotek, sykehus og helsestasjoner. Pillene må tas innen tre døgn etter samleie, helst så fort som mulig.

Fylkeslegen i Møre og Romsdal er sjokkert. Han mener de unges seksuelle aktivitet er uttrykk for overgrep.

- Det er neppe seksuell lyst men rett og slett overgrep som ligger bak når så unge jenter må be om angrepille. Barna blir utnyttet og presset til å ha sex, sier fylkeslege Egil Storås til Sunnmørsposten.

Han mener det må lages et opplegg som lærer barn å si nei til sex i så ung alder. Han er ikke umiddelbart imot å dele ut angrepille på skolene, men advarer mot bruken av pillen.

- Angrepillen har flere bivirkninger og er den minst behagelige måten å unngå graviditet på, sier Storås.