Gir 19,5 millioner til Arbeidstilsynet for å få de ansatte ut av kontoret

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) mener han har den beste medisinen mot kjeltringer i arbeidslivet.

SPORTFANATIKER:  - Jeg er en sportsfanatiker og hater når idrettsmenn doper seg for å vinne. På samme måten må vi slå hardt ned på kjeltringer som bryter loven for å utkonkurrere den seriøse delen av arbeidsmarkedet, sier arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) til Dagbladet. Foto: ANITA ARNTZEN/DAGBLADET
SPORTFANATIKER: - Jeg er en sportsfanatiker og hater når idrettsmenn doper seg for å vinne. På samme måten må vi slå hardt ned på kjeltringer som bryter loven for å utkonkurrere den seriøse delen av arbeidsmarkedet, sier arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) til Dagbladet. Foto: ANITA ARNTZEN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er en sportsfanatiker og hater når idrettsmenn doper seg for å vinne. På samme måten må vi slå hardt ned på kjeltringer som bryter loven for å utkonkurrere den seriøse delen av arbeidsmarkedet, sier arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) til Dagbladet.

Eriksson lover nå å styrke Arbeidstilsynet med til sammen 27,8 millioner i det kommende statsbudsjettet for 2015.

I tillegg til en tidligere varslet tiltakspakke på 25 millioner til politiet, skatteetatene og Arbeidstilsynet, hvor hver etat vil få 8,3 millioner hver, lover nå Eriksson også en ekstraordinær bevilgning til Arbeidstilsynets datasystemer. Bevilgningen vil bli på 19,5 millioner, og vil brukes til «å fornye, modernisere og ferdigstille Arbeidstilsynets IKT-systemer».

- Dette vil føre til at de ansatte ved Arbeidstilsynet oftere kan forlate kontorene og gå ut for å kontrollere, sier arbeidsministeren.

Kontroller, kontroller og kontroller For å stoppe kjeltringene er det bare én ting som hjelper, ifølge Frp-statsråden. Flere kontroller.

- Vi må intensivere kontrollene for å luke ut de useriøse, og vi må kjøre flere uanmeldte og samordna kontroller. Det er den beste medisinen mot arbeidskriminalitet. Vi ser hvordan kjeltringer utkonkurrer de seriøse i bransje etter bransje. Dette må vi stoppe, sier Eriksson.

Forrige uke skrev Aftenposten at Arbeidstilsynet anklager regjeringen for å overse forskning, tendensiøs sitering av forskningsrapporter og ha manglende kunnskap når regjeringen vil forandre arbeidsmiljøloven.

Eriksson vil ikke kommentere Arbeidstilsynets høringsuttalelse, men mener endringene I arbeidsmiljøloven vil gjøre det lettere å bekjempe kjeltringene.

- Trygge rammer - Oppmykningen og forenklingen vil skje innenfor trygge rammer. En forenkling av arbeidsmiljøloven vil ikke føre til mer arbeidskriminalitet, men vil heller gjøre det lettere for folk å velge hvitt og seriøst, sier Eriksson. Regjeringen foreslår blant annet å åpne for mer bruk av midlertidige ansatte og en oppmykning av overtidsreglene.

- Eriksson har arrogant avfeid alle innspill fra så vel fagbevegelsen, forskere og politiske motstandere uten en gang å vurdere motforestillingene. Nå er det på tide at de tar ut øreproppene og lytter, sier Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen til Dagbladet. Når statens eget tilsyn kommer med så klar advarsel så er det på tide å lytte, sier hun.

- Noe annet er rett og slett useriøst og en farlig gambling med arbeidstakeres liv og helse, sier Trettebergstuen.

Eriksson mener at det er en misforståelse at regjeringen vil svekke arbeidsmiljøloven.

- Vi har ikke til hensikt å forandre vernebestemmelsen i arbeidsmiljøloven. Ytterrommene består, men vi ønsker å gjøre den enklere og mer fleksibel for å tilpasse den til et moderne arbeidsliv. Vi vil gi arbeidstakerne mer makt over deres egen arbeidshverdag, sier arbeidsministeren.

- GAMBLING: - Useriøst og en farlig gambling med arbeidstakeres liv og helse, sier Aps Anette Trettebergstuen om regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
- GAMBLING: - Useriøst og en farlig gambling med arbeidstakeres liv og helse, sier Aps Anette Trettebergstuen om regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer