Gir 200 millioner kroner til Romania

Faremo signerte avtale.

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Justis- og beredskapsminister Grete Faremo Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Grete Faremo (Ap) signerte fredag en avtale om som åpner for 25 millioner euro i EØS-midler fra Norge til forbedring av justissektoren i Romania fram til 2016.

Faremo og hennes rumenske ministerkollega signerte avtalen i Bucuresti.

Konkret skal pengestøtten brukes til tiltak mot organisert kriminalitet og menneskehandel, innsats mot vold i nære relasjoner, programmer for domstolssystemet og forbedring av forholdene i fengslene.

Dette er en del av et EØS-program på til sammen 300 millioner euro, betalt hovedsakelig av Norge, som fordeles på ulike tiltak innenfor feltene miljø, klima, kultur og forskning i Sentral- og Sør-Europa mellom 2009-2013 eller til og med 2016. 10 prosent av midlene er øremerket romfolk.

Statsråden var fredag i Romania for å lansere EØS-midlene til justissektorprogrammene, og diskutere tigging og kriminalitet med rumenske myndigheter og frivillige organisasjoner.

Tidligere har det kommet fram at den norske pengestøtten til romfolk har stått ubrukt. Faremo føler seg sikker på at dette ikke vil skje igjen.

- Nå har vi kommet så langt at avtalen endelig er på plass. Vi er i gang med å konkretisere prosjektene, og sikrer kontroll med at pengene blir brukt til avtalte formål. Pengene ble tatt godt imot. Flere sektorer er tilgodesett, og det er mulighet for samarbeid med ulike offentlige instanser og frivillige organisasjoner i Norge, sier Faremo til NTB.

(NTB)