Gir 24 milliarder til psykiatrien

Regjeringen vil gi 24 milliarder kroner ekstra til psykiatrien de neste åtte årene.Handlingsplanen for psykiatri skal gi bedre psykiatrisk tilbud i fylkene og kommunene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne planen betyr at det endelig er psykiatriens tur. Nå er psykiatriens tid kommet. Vi har utredninger nok, nå kreves handling, og vi har fått en konkret opptrappingsplan, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Flere omsorgsboliger

I kommunene vil regjeringen blant annet ha 3.400 nye omsorgsboliger til mennesker med psykiske lidelser og 3.400 flere årsverk i hjemmetjenestene. For fylkene er målet 220.000 flere polikliniske konsultasjoner og 190.000 flere dagopphold ved distrikspsykiatriske senter. I tillegg skal mennesker som dømmes til psykiatrisk behandling få 160 nye sengeplasser.

I barne- og ungdomspsykiatrien skal det komme en tredobling av tilbudet på alle nivåer.

Obligatorisk

Regjeringen vil gå nye veier for å skaffe nok fagfolk på området.

Helseministeren vil blant annet vurdere å gjøre psykiatri til en obligatorisk del av turnustjenesten for alle leger for å gjøre dem bedre forberedt på psykiatriens utfordringer og for å heve psykiatriens status.

For ytterligere å styrke behandlingstilbudet utenfor sykehus vil regjeringen gi 50 prosent flere privatpraktiserende psykiatere og psykologer driftsavtale med det offentlige.

Handlingsplanen for psykiatri legges fram fredag i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

(NTB)