Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir Abbas en sjanse

Både islamistgruppa Hamas og Israels statsminister Ariel Sharon gir palestinernes president Mahmoud Abbas en sjanse etter gårsdagens toppmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sharon krever stans i palestinske voldsaksjoner dersom ikke militæraksjonene skal gjenopptas. Hamas krever flere israelske innrømmelser. Abbas sitter mellom barken og veden.

PR-show

-  Vi vil høre på hva Abbas har å si når han kommer tilbake, sier Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri.

En annen Hamas-talsmann, Mushir al-Masri, er enda mindre forsonlig:Med verdenspressen til stede og fullt internasjonalt fokus, møttes Sharon og Abbas for første gang i den egyptiske badebyen Sharm el-Sheikh i går.

-  Avtalen er bare bindende for Abbas selv, sier al-Masri.

De tok hverandre i hendene, smilte til fotografene og ble enige om å møtes igjen. Men det var

ikke mye substans i det som ble oppnådd. Mahmoud Abbas oppnådde ikke engang å bli titulert som president av Sharon.

Ikke gjensidig

 Israelerne lovte å trekke sine soldater ut av fem byer på Vestbredden, deriblant Betlehem og Ramallah. Israel vil løslate 500 fanger nå og 400 seinere. Slike fangeløslatelser har også vært vesentlige

deler av tidligere avtaler. Palestinerne lover å stanse all vold mot israelerne. Det har palestinske ledere lovt gjentatte ganger siden 1993.

Det ble ikke erklært noen gjensidig våpenhvile i går, det ville ikke Sharon gå med på. -  Sharon har oppnådd det han har krevd, nemlig at palestinerne må stanse volden før han vil snakke med dem, sier George Joffe ved Cambridge University.

Palestinerne fikk ikke igjennom noen av sine vesentlige krav i Sharm el-Sheikh. Byggingen av den israelske muren, som flere steder går langt inn på den palestinske Vestbreddens territorium, fortsetter. De jødiske bosettingene på Vestbredden blir stadig utvidet, og palestinerne får mindre og mindre plass.

-  Utnytt situasjonen

Israelerne og palestinerne må utnytte den nye situasjonen, sa statsminister Bondevik i går.

Våpenhvilen ble et hovedtema under Kjell Magne Bondeviks samtale med EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana i Brussel i går.