Gir æren til vikingene

Frankrikes president, Jacques Chirac, liker Leiv Eiriksson og vikingene bedre enn Christofer Colombus og de spanske conquistadorene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BRUSSEL (Dagbladet): Dette kommer fram i ei bok skrevet av journalisten Pierre Péan, som heter «Den ukjente i Elysée». Boka kommer ut i morgen og ligger an til å bli en bestselger. Deler av innholdet har lekket ut, og det dufter av et slags politisk testamente.

Chirac forteller at spanske myndigheter engang ba ham delta i å feire Spanias erobring eller «oppdagelse» av Amerika. Han sier ikke når det var, men han sa i alle fall klart nei. Kong Juan Carlos av Spania ringte ham og var «overrasket» over hans holdning.

Chirac svarte at Colombus\' ankomst til Amerika «ikke er et stort øyeblikk i Historien». Og, i alle fall, «det var ikke Colombus som oppdaget Amerika». Det var vikingene som kom dit «fem århundrer før».

Vikingene «skapte ikke så mye bråk, og dessuten hadde de eleganse nok til å ødelegge seg sjøl», påpekte den franske presidenten.

Om de spanske conquistadorene, sier Chirac: «Jeg har ingen beundring for disse hordene som dro dit for å ødelegge.»

Mange i Spania og i Latin-Amerika fester ikke noe særlig lit til historien om Leiv Eiriksson og andre vikinger, og utgravningene til Helge og Anne Stine Ingstad av viking-boplasser ved L\'Anse aux Meadows på Newfoundland i Canada er dårlig kjent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer