Gir æren til vikingene

Frankrikes president, Jacques Chirac, liker Leiv Eiriksson og vikingene bedre enn Christofer Colombus og de spanske conquistadorene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Dette kommer fram i ei bok skrevet av journalisten Pierre Péan, som heter «Den ukjente i Elysée». Boka kommer ut i morgen og ligger an til å bli en bestselger. Deler av innholdet har lekket ut, og det dufter av et slags politisk testamente.

Chirac forteller at spanske myndigheter engang ba ham delta i å feire Spanias erobring eller «oppdagelse» av Amerika. Han sier ikke når det var, men han sa i alle fall klart nei. Kong Juan Carlos av Spania ringte ham og var «overrasket» over hans holdning.

Chirac svarte at Colombus\' ankomst til Amerika «ikke er et stort øyeblikk i Historien». Og, i alle fall, «det var ikke Colombus som oppdaget Amerika». Det var vikingene som kom dit «fem århundrer før».

Vikingene «skapte ikke så mye bråk, og dessuten hadde de eleganse nok til å ødelegge seg sjøl», påpekte den franske presidenten.

Om de spanske conquistadorene, sier Chirac: «Jeg har ingen beundring for disse hordene som dro dit for å ødelegge.»

Mange i Spania og i Latin-Amerika fester ikke noe særlig lit til historien om Leiv Eiriksson og andre vikinger, og utgravningene til Helge og Anne Stine Ingstad av viking-boplasser ved L\'Anse aux Meadows på Newfoundland i Canada er dårlig kjent.

Om vikingene i Amerika sto det i går å lede i spansk presse: «..., en teori som noen historikere forsvarer.» Og de finner det så oppsiktsvekkende av storavisa El País i går hadde som overskrift: «Chirac gir vikingene æren for oppdagelsen av Amerika». Litt av en sensasjon, altså.

FANT «VINLAND»: Forskeren Helge Ingstad peker på kartet på nordspissen av New Foundland hvor han mener at Leiv Eriksson oppdaget Amerika 500 år før Columbus. Ingstadhar funnet 7 europeisk type bygningsstrukturer i vikingstil under den første systematiske undersøkelse etter norrøne boplasser i Amerika.