Politikerne på Mallorca tar grep om masseturismen:

Gir Airbnb 2,9 millioner i bot for å stoppe ulovlig utleie til turistene

I 2017 hadde Palma den høyeste prisstigningen på brukte boliger av alle byer i hele Spania. Nå går politikerne på Mallorca hardt til verks for å stoppe trenden.

TURISTHAV: Ulovlig utleie av leiligheter til turister er utbredt på Mallorca. Her fra Playa de Palma ved øyas hovedstad. Foto: AFP / NTB Scanpix
TURISTHAV: Ulovlig utleie av leiligheter til turister er utbredt på Mallorca. Her fra Playa de Palma ved øyas hovedstad. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PALMA DE MALLORCA (Dagbladet): - I april sendte vi ut bøter til Airbnb, Homeaway og Tripadvisor. De fikk alle sammen 300 000 Euro (2,9 millioner norske kroner, journ.anm.), og har fått tid til å klage på dette. Men for to dager siden ble Airbnb sin bot akseptert og vedtatt, sier Antoni Sansó til Dagbladet.

Det siste året har han sittet som turistdirektør i den baleariske regjeringen som styrer politisk på blant annet Mallorca. På den spanske turistmagneten er det i dag kun lov å leie ut eneboliger, ikke leiligheter privat via tjenester som Airbnb.

Et raskt søk på nettsteder som nettopp Airbnb, gir likevel et stort antall muligheter for å leie leiligheter av private flere steder på øya. Nå har politikerne sett seg nødt til å gå hardt til verks, for å få bukt med private som håver inn penger på boligutleie til solhungrige turister.

Kraftige bøter

- Vi har tidligere bedt blant andre Airbnb om å fjerne leilighetene som leies ut til turister på øya vår, fordi det er ulovlig. Men dette har de ikke lyttet til, og derfor har de fått millionbøter, sier Sansó.

Men selv om det foreløpig er de som står bak nettstedene hvor utleien tilbys som bøtelegges, ligger alt til rette juridisk for at også privatpersoner kan få store bøter. Turistdirektøren forteller at loven tillater dem å gi bøter på 40 000 euro (nær 400 000 norske kroner, journ.anm.) dersom de blir tatt for å leie ut leiligheter. Så langt er imidlertid ingen private bøtelagt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer