Politikerne på Mallorca tar grep om masseturismen:

Gir Airbnb 2,9 millioner i bot for å stoppe ulovlig utleie til turistene

I 2017 hadde Palma den høyeste prisstigningen på brukte boliger av alle byer i hele Spania. Nå går politikerne på Mallorca hardt til verks for å stoppe trenden.

TURISTHAV: Ulovlig utleie av leiligheter til turister er utbredt på Mallorca. Her fra Playa de Palma ved øyas hovedstad. Foto: AFP / NTB Scanpix
TURISTHAV: Ulovlig utleie av leiligheter til turister er utbredt på Mallorca. Her fra Playa de Palma ved øyas hovedstad. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PALMA DE MALLORCA (Dagbladet): - I april sendte vi ut bøter til Airbnb, Homeaway og Tripadvisor. De fikk alle sammen 300 000 Euro (2,9 millioner norske kroner, journ.anm.), og har fått tid til å klage på dette. Men for to dager siden ble Airbnb sin bot akseptert og vedtatt, sier Antoni Sansó til Dagbladet.

Det siste året har han sittet som turistdirektør i den baleariske regjeringen som styrer politisk på blant annet Mallorca. På den spanske turistmagneten er det i dag kun lov å leie ut eneboliger, ikke leiligheter privat via tjenester som Airbnb.

TURISTDIREKTØR: Antoni Sansó og de andre politikerne i regjeringen gjør grep for å få bukt med de negative ringvirkningene av turismen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
TURISTDIREKTØR: Antoni Sansó og de andre politikerne i regjeringen gjør grep for å få bukt med de negative ringvirkningene av turismen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Et raskt søk på nettsteder som nettopp Airbnb, gir likevel et stort antall muligheter for å leie leiligheter av private flere steder på øya. Nå har politikerne sett seg nødt til å gå hardt til verks, for å få bukt med private som håver inn penger på boligutleie til solhungrige turister.

Kraftige bøter

- Vi har tidligere bedt blant andre Airbnb om å fjerne leilighetene som leies ut til turister på øya vår, fordi det er ulovlig. Men dette har de ikke lyttet til, og derfor har de fått millionbøter, sier Sansó.

Men selv om det foreløpig er de som står bak nettstedene hvor utleien tilbys som bøtelegges, ligger alt til rette juridisk for at også privatpersoner kan få store bøter. Turistdirektøren forteller at loven tillater dem å gi bøter på 40 000 euro (nær 400 000 norske kroner, journ.anm.) dersom de blir tatt for å leie ut leiligheter. Så langt er imidlertid ingen private bøtelagt.

- Loven vil endre seg allerede neste mandag, da vi vil begynne å gi ut lisenser til folk som vil leie ut leiligheter. Da kan man søke om tillatelse, men det vil foreligge en rekke krav. Bygningens standard må være godkjent, det vil være klare krav til energi- og vannforbruk i leiligheten, for å nevne noe, forklarer Sansó.

Presser ut de lokale

Dagbladet har de siste dagene vært i kontakt med en rekke lokale som er bosatt i Palma de Mallorca. Flere av dem er både frustrert og bekymret for utviklinga på boligmarkedet, hvor utleie til turister i løpet av få år har sørget for eksplosiv prisvekst.

I 2017 hadde Palma de Mallorca den høyeste prisstigningen på brukte boliger av alle byer i hele Spania.

KASTET UT: Det ble en utrivelig avslutning på Amsterdam-turen for Sibahle Nkumbi og kollegene. AirBnB-verten var så misfornøyd med at de ikke sjekket ut innen fristen at han fysisk kastet dem ut fra boligen. Det endte med sykehusinnleggelse for Nkumbi. Video: Lerato Dumse. Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/nyheter/68498092 Vis mer

- Det er ingen tvil om at prisene på boliger i gamlebyen har blitt kjempehøye etter hvert som turismen har vokst. Jeg kunne aldri kjøpt leilighet i sentrum i dag. Det var mye billigere før det kom hoteller og utleieleiligheter overalt, sa Pere Antoni Oliver, da Dagbladet møtte ham søndag.

Selv om store deler av øya lever av at det daglig strømmer tusenvis av turister til Mallorcas hovedstad, er det ingen tvil om at både fastboende og politikerne nå prøver å finne løsninger på en del av de negative ringvirkningene de tilreisende medfører. Ved å gå inn og regulere utleiemarkedet, håper politikerne å få bukt med særlig to problemer: boligprisene og skattesvindel.

- Utover skatteunndragelse, er målet å kunne sørge for at de lokale igjen kan få råd til leiligheter i alle områdene på øya. Turister fra de nordlige delene av Europa har råd til å betale store summer for leiligheter, selv for korte perioder, men for de lokale er ikke det mulig. Derfor har vi sett at de må flytte fra noen områder. Det håper vi nå å få gjort noe med, sier Sansó.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer