Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir alt til turistene

Phuket (Dagbladet.no): Befolkningen i Thailand gjør en utrolig innsats.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver dag siden flombølgene traff kysten av Thailand har ti tusener - hvis det ikke snarere er hundre tusener, mobilisert alt de har for å hjelpe.

Allerede dagen etter katastrofen rammet de populære feriestedene, der også svært mange fastboende thailendere ble rammet, rykket skolebarna inn på sykehusene for å vaske, stelle, og trøste de tusener med skadde og pårørende som hadde havnet der.

Familiene hadde samlet inn klær, penger og mat for å gi til turistene som sto og lå der uten annet enn det de ble reddet ut av vannmassene med.

Alt gratis

I hopetall har frivillige tatt seg til katastrofeområdene for å hjelpe. Det finnes ikke tall på hvor mange som i over en uke har gravd fram omkomne, ryddet ruiner, og stablet lik med bare dårlige minner som betaling.

Hver kilometer langs veiene i Phuket-området står hjelpestasjoner med gratis varm og kald mat, klær og vann - til alle som ønsker det.

Lokale og nasjonale selskaper har åpnet lommeboka og gitt millioner av kroner, samt medisiner og nødhjelp til katastrofeområdene.

Flere tusen privatpersoner og alle transportselskapene har stilt alt de har av kjøretøy til gratis disposisjon. Flyselskapene har gått i skytteltrafikk for å få turistene evakuert til Bangkok - uten å kreve et øre for det.

MUNKENE TENNER LYS: Disse buddhist-munkene holder et lys hver for alle ofrene etter naturkatastrofen. Foto: AP/The Nation
MUNKENE TENNER LYS: Disse buddhist-munkene holder et lys hver for alle ofrene etter naturkatastrofen. Foto: AP/The Nation Vis mer

Prinsessen av Thailand har gitt ti nye respiratormaskiner til sykehusene i området, og dronningen står personlig bak telthusingen av alle som har blitt hjemløse.

Selv straffangene i de lokale fengslene skal ha krevd å få delta på det tyngste arbeidet - bæringen av omkomne. I snart en uke har 30 av dem fått sin vilje innfridd. Uten at noen har rømt.

Folket mobilisert

Etter katastrofen har man vært vitne til et land i full mobilisering. Fra lokalbefolkningen i katastrofeområdene til de fjerneste strøk i landet.

Teleselskapene stengte umiddelbart sine taksametere. I hele Thailand har telefoni vært gratis den siste uken. Internettleverandørene gjorde det samme. Ingen ønsket å tjene på rushet som måtte komme.

Sletter gjeld

Flere av bankene i landet har satt strek over gjelden til alle som har omkommet. Noen har også strøket gjelden til de som mistet alt. De fleste har frosset lånerentene på 2 prosent, og mange har sagt at de som er rammet, vil få opptil fem år utsettelse på nedbetalinga av gjelden.

I landet hvor gjennomsnittslønna er på 1700 kroner i måneden - mange har ikke mer enn 1200 - har kronerullingen vært formidabel. 7857 frivillige organisasjoner er i aktiv tjeneste, og har gitt alle sine penger til arbeidet. 735 av dem holder til i katastrofeområdet. Hver eneste provins har opprettet sentre der folk gir det de har av overskuddsklær - og penger - som blir fraktet direkte til katastrofeområdet.

Traumer

Men ikke alle makter å være med. I skyggen av verdens fokus på turistparadisenes fall, er de lokale lidelsene vokst seg store og dystre. De mistet så mange av sine egne, og så mange av sine hjem og levebrød.

Bare i Phuket har helsemyndighetene måtte innlegge 1000 pårørende på psykiatriske sykehus fordi de frykter at de vil ta sine liv.

De nasjonale TV-stasjoner har sendt flere innslag der en mann, som mistet sine to barn, kone, og hjem, forklarer det slik:

- Vi klarte ikke å løpe i fra bølgen. Den fanget oss alle. Jeg kunne se min familie i vannmassene, men maktet ikke å få tak i dem. Til slutt fikk jeg tak i et palmetre, og klatret opp i det. Da vannet forsvant, var de alle døde.

- Hadde jeg kunnet se inn i framtida, og visst at de ville dø, hadde jeg aldri klatret opp i treet. Da hadde jeg sluppet meg uti igjen, slik at jeg kunne dø sammen med de jeg elsker, sier han.

TENNER LYS:</B> Thailendere og turister minnes de omkomne sammen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media