Gir asylsøkere 15 kr timen

FLISA i HEDMARK (Dagbladet): Stortingsrepresentant Per Roar Bredvold tjener millioner på å leie ut egen eiendom til asylmottak. I tillegg utnytter Frp-toppen asylsøkerne økonomisk, ved å la dem gjøre strøjobber for ham privat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyktingene på asylmottaket på Flisa i Hedmark har snekret, malt og gjort andre typer forefallende arbeid for Bredvold privat. Bredvold, som er en eiendomskonge i Åsnes, eier og driver en rekke eiendommer i kommunen.

Luselønn

Besim Avdyli (27) og Enver Harifi (19) tørker svetten i skuret der de er i ferd med å stable materialer for Fremskrittsparti-mannen Per Roar Bredvold. Selv om lønnen kan være helt ned i 100 kroner for en uke, jobber de fire til seks timer om dagen. 15 kroner timen er vanlig hvis de får timelønn, forteller Besim og Enver.

De Dagbladet snakket med, var alle høyst misfornøyde med lønnen. Flere lot være å jobbe på grunn av den dårlige betalingen.

- Vi hadde likt å få bedre betaling, innrømmer de to kosovoalbanerne.

Men de trenger pengene og jobber på. Fra staten får en enslig asylsøker 2500 kroner å leve for i måneden. Et par får 4200 kroner i måneden for å dekke alle utgifter. Derfor er noen ekstraslanter kjærkomne.

De kosovoalbanske asylsøkerne har ikke hatt arbeidstillatelse før de siste dagene, opplyser politiavdelingssjef Arnt Kristian Haug ved utlendingsenheten i Kongsvinger politidistrikt. Å bruke dem som arbeidskraft har derfor vært illegalt, men Haug tror ikke politiet vil foreta seg noe i saken.

- Betaler ikke

- Jeg gjør ingenting ulovlig, hevder Bredvold. Overfor Dagbladet vil han ikke innrømme at han har ansatt asylsøkere i det hele tatt.

- De har ikke fått penger for å jobbe, men jeg har gitt dem lommepenger av og til. Vi har ingen timesats eller noenting, ingen ordinær arbeidskontrakt, sier Bredvold.

Stortingsrepresentant Bredvold synes egentlig at asylsøkere burde få jobbe litt mens søknaden deres ble behandlet, opptil et visst beløp.

- Det er jo viktig at de ikke føler seg utnyttet. Jeg synes at vi skal ta godt vare på dem vi tar inn, sier Bredvold.

- Jeg tror vel det er noen andre som har brukt dem på småjobber rg, betror Bredvold seg til Dagbladet.

Asylsøkerne han har betalt, har heller ikke fått fratrekk i tilskuddet de får for å klare seg. Dette er i strid med regelverket, ifølge fungerende mottaksleder Jo Inge Kordahl.

Kordahl sier at asylsøkerne fritt kan hjelpe Bredvold hvis de vil, men kjenner ikke til om de har fått betaling.

- Yrket er å kjøpe hus

Selv om Fremskrittspartiet i vår ikke ønsket å ta imot kosovoalbanske flyktninger, ser Bredvold ikke noe galt i at han selv kjøpte det tidligere rusmisbrukersenteret Hovelsåsen ved Flisa sammen med Tom-Arne Tørraasen for å tjene penger på å leie ut noen av bygningene som asylmottak.

- Dersom jeg ikke hadde gjort det, hadde bare noen andre gjort det, sier Bredvold.

- Yrket mitt er å kjøpe hus, pusse dem opp og leie dem ut med tanke på å gjøre samfunnet bedre. Mange sier jeg er Åsnes' svar på Olav Thon, sier Bredvold.

Etter å ha vært med på å vedta salget i kommunestyret, kjøpte Bredvold selv i sommer eiendommen av Åsnes kommune for 4,8 millioner kroner etter budrunder.

- Jeg vil ikke si hvor mye jeg får i leie, svarer Bredvold på spørsmål fra Dagbladet.

Ca. 1 mill. i leie

Selskapet som driver asylmottaket på eiendommen til Bredvold, opplyser at Bredvold og hans partner får en leie på 960000 kroner i året. Bredvold har forpliktet seg til leie ut eiendommen til asylmottak i minst to år, og får dermed millioninntekter.

Den årlige bruttoavkastningen på Frp-politikerens investeringer i innvandringsbransjen blir på over 20 prosent.

Ønsker å jobbe

Elisabeth Jacobsen leder firmaet ISA AS, som driver asylmottaket i bygningene til Bredvold. Hun kjenner ikke til at Bredvold har utnyttet flyktninger fra Kosovo. Men hun synes i utgangspunktet at det er positivt at asylsøkerne får arbeide så snart de får arbeidstillatelse.

- Å jobbe er viktig for selvrespekten til mennesker på flukt. De er veldig arbeidsvillige og ønsker å jobbe. Men skal man først jobbe, må man jo få en respektabel lønn som alle andre, sier Jacobsen.

<B>TJENER:</B> Per Roar Bredvold tjener godt på å leie ut til mottak. Flyktningene jobber for luselønn, blant annet med å pusse opp eiendommene hans.