Skoleskytinger i USA:

Gir barna steiner for å beskytte seg mot skoleskytter: - Vi har mange elever med god kastearm

Skoleinspektøren vil bevæpne elever med steiner.

ØVER: Skoler i USA har nå begynt å øve på hva de skal gjøre om en bevæpnet person entrer bygget. Hvert klasserom er også utstyrt med store bøtter med stein. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 17 mennesker, blant dem 14 skoleelever, ble drept da 19 år gamle Nikolaz Cruz åpnet ild på en videregående skole i Parkland i Florida i Februar.

Det var ikke den første, og er ei heller den seneste, skoleskytingen i USA i 2018.

STEIN: Skoleinspektør David Helsel vil la elevene i skoledistriktet forsvare seg med steiner, dersom en skoleskytter skulle dukke opp. Foto: Pennsylvania House of Representatives
STEIN: Skoleinspektør David Helsel vil la elevene i skoledistriktet forsvare seg med steiner, dersom en skoleskytter skulle dukke opp. Foto: Pennsylvania House of Representatives Vis mer

Men i mellomtiden har et skoledistrikt i delstaten Pennsylvania kommet opp med en uventet løsning på å stoppe skoleskyttere: steiner.

I hvert eneste klasserom i Blue Mountain skoledistrikt har det nemlig blitt utplassert store plastbøtter fylt til randen med elvesteiner. Dersom noen av de fem skolene i distriktet skulle bli utsatt for et angrep, og dersom man ikke lykkes med å evakuere elevene, skal elevene angripe gjerningspersonen med disse steinene, forklarer David Helsel.

- Passive mål

Han er inspektør i skoledistriktet, og mener at steinene vil sørge for at «elevene ikke lenger er passive mål»:

- Reglene har vært at elevene legger seg ned under pulter, og at de dermed i bunn og grunn blir passive mål i våre klasserom. Vi bestemte oss for å gi elevene våre muligheten til å forsvare seg med et nytt verktøy, dersom det skulle komme til det, sier Helsel.

- På et tidspunkt så kom jeg opp med idéen om å bruke elvesteiner. De passer godt i hånda, du kan kaste dem veldig hardt og de vil påføre smerte som kan distrahere (en skytter, red.anm), sier han til TV-kanalen WNEP.

- Vi har noen elever med en ganske god kastearm. De kan kaste steiner ganske hardt, sa Helsel under en høring i delstatskongressen, ifølge BBC.

- Har lært mye

Han er smertelig klar over at dette ikke er optimalt, og sier at skoledistriktet ser på dette som en siste mulige utvei.

- Vi har lært mye av disse tragediene i løpet av åra. En av de tingene er at å evakuere elevene er det tryggeste.

Men dersom elevene - av ulike årsaker - ikke kan rømme, så vil de ha steiner de kan kaste.

- Vi forstår godt at et skytevåpen er dødeligere enn en stein. Men det er vårt håp at vi på et eller annet vis kan stoppe en bevæpnet gjerningsperson fra å komme inn i våre klasserom.

MØTE I WASHINGTON: Fremtiden med våpenloven ser ut til å endres etter massive opptøyer i løpet av de siste to ukene etter Florida-skytingen. Her er Trump i møte for å diskutere skolen og samfunnets sikkerhet. Video: CNN Vis mer

Nyheten blir også tilsynelatende godt mottatt av foreldre til skoleelevene.

- Når vi har kommet hit, så er vi nødt til å være kreative. Vi må først og fremst beskytte barna våre, og da er det å kaste steiner et alternativ, sier Dori Bornstein som har et barn i skoledistriktet, til WNEP.

Massive demonstrasjoner

Forslaget kommer samtidig som våpendepatten raser for fullt i USA. Amerikanske myndigheter har så langt ikke tatt betydelige grep i våpenlovene etter skoleskytingen i februar.

Donald Trump og hans administrasjon har imidlertid foreslått å utstyre enkelte skoleansatte og lærere med våpen. Fredag foreslo også Trump-administrasjonen et fullstendig forbud mot såkalte «bump stocks», som omgjør halvautomatiske våpen til helautomatiske.

DEMONSTRERER: Titusenvis av mennesker samlet seg lørdag i Washington for å delta i massedemonstrasjonen mot skolevold og for strengere våpenkontroll i USA. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
DEMONSTRERER: Titusenvis av mennesker samlet seg lørdag i Washington for å delta i massedemonstrasjonen mot skolevold og for strengere våpenkontroll i USA. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Vis mer

I kveld foregår det også en landsdekkende protest for å kreve strengere våpenkontroll. Justisdepartementets foreslåtte lov vil gjøre at over en halv million solgte bump stocks kan bli levert inn eller ødelagt.

Titusenvis, kanskje opp mot hundre tusen, var lørdag formiddag lokal tid i ferd med å ankomme Washington DC der de blant annet skal gå langs Pennsylvania Avenue mot Det hvite hus, skriver NTB.

I tillegg arrangeres det over 800 andre lignende protestaksjoner rundt om i USA. Lørdagens massedemonstrasjon kan bli en av de største i USAs historie siden demonstrasjonene mot Vietnam-krigen på 1960- og 70-tallet.

Flere bump stocks ble blant annet brukt av Las Vegas-skytteren som tok 58 liv og skadet over 850 mennesker i fjor høst, skriver NTB.

Forslaget innebærer at man i en 90 dager lang periode kan komme med innspill til loven før den blir vedtatt, bekrefter USAs president Donald Trump.

- Vi vil forby alle enheter som kan gjøre lovlige våpen til ulovlige maskinvåpen, skriver presidenten på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer