Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir Bhatti alibi

Ibrahim Øzbabacan (28) sier han var sammen med Bhatti da synagogen ble beskutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ibrahim Øzbabacan (28) er tiltalt for deltakelse i skytingen mot synagogen i Oslo i september 2006. Øzbabacan var sammen med Bhatti den kvelden det ble skutt minst 13 skudd mot synagogen i Bergstien.

Overvåkningen av Bhatti viser at samtidig som synagogen ble beskutt, snakket Øzbabacan i Bhattis mobiltelefon i Torshovparken. Politiet mener Øzbabacan brukte Bhattis mobil for å skaffe ham alibi for skytingen.

Øzbabacan forklarer at han lånte Bhattis telefon fordi kontantkortet hans holdt på å gå tomt. Da befant de seg på en benk i Stensparken der de skulle røyke hasj.

- Jeg følte at jeg trengte det som var igjen på kortet il neste dag, og spurte Bhatti om å få låne telefonen for å ringe til en tyrkisk venn, sa Øzbabacan i retten i dag.

Samtalen tolket forskjellig

Denne telefonsamtalen har voldt politiet mye bry siden den foregår på tyrkisk. Forskjellige tolker har sagt at Øzbabacan enten forteller at han er alene i parken, eller at han er sammen med Bhatti. Dette er viktig for å kunne bevise hvor Bhatti befant seg da det ble skutt mot synagogen.

- Jeg sier jo at jeg sitter i parken sammen med Arfan Bhatti. Jeg sier at jeg og han er alene. Det er jeg sikker på, svarer Øzbabacan på spørsmål fra aktor om han satt sammen med Bhatti da han ringte.

- Vi har vært sammen hele tiden, sier Øzbabacan i retten i dag.

BESKUTT: Synagogen til det mosaiske trossamfunn i Oslo ble skutt på i september 2006. Skuddene kan sees rundt Davidstjernen. Foto: Scanpix
BESKUTT: Synagogen til det mosaiske trossamfunn i Oslo ble skutt på i september 2006. Skuddene kan sees rundt Davidstjernen. Foto: Scanpix Vis mer

Dermed gir han Bhatti alibi. I politiavhør har han sagt at han og Bhatti var fra hverandre kanskje 15-18 minutter fordi han skulle parkere bilen. I dag går han tilbake på dette.

- Vi var sammen hele tiden. Han var ikke fra meg, gjentar han.

Øzbabacan forklarte i retten i dag at han ikke ante noe om skytinga mot synagogen:

- Jeg visste ikke hva en synagoge var eller hva det betydde før den dagen jeg ble arrestert. Jeg hadde heller ikke fått det med meg i media, sier han.

- Jeg er absolutt ingen terrorist. Og jeg fordømmer det som er skjedd mot synagogen, fortsatte han.

Kjent hverandre i tolv år

Mens Arfan Bhatti i dag hadde byttet ut den berømte strikkegenseren med ei lilla skjorte, stilte Øzbabacan i hvit genser med et norsk flagg på brystet.

- Jeg har kjent Bhatti overkant av ti-tolv år. Det var et brudd i den kontakten vi har hatt, så møttes vi tilfeldigvis. Så ble det brudd igjen, og vi tok opp igjen kontakten i begynnelsen av 2006, sier norsk-tyrkiske Øzbabacan.

Han forklarer seg enkelt og greit om forholdet til Bhatti.

image: Gir Bhatti alibi

- Dagen før, fredag, møttes jeg og Bhatti på ettermiddagen. Kjørte rundt med bilen hans, var nede på Karl Johan og spiste is, prata litt. Derfra dro vi videre til Grünerløkka og gikk innom en internettkafe. Så kjørte Bhatti meg hjem, og vi avtalte å møtes seinere på kvelden. Så ble klokka tolv-halv ett, så ringte han meg. Da kjørte vi opp til Torshovparken, prata litt, tulla litt, røyka noen jointer. Derfra kjørtre vi videre til Stensparken, så satt vi der da, og røyka noen jointer da. Så ble jeg sulten, var stein, måtte spise. Dro på gatekjøkken i Torggata. Der satt vi og spiste, så ba jeg ham kjøre meg hjem for jeg var så trøtt. Så kjørte han meg hjem. Det var ikke noe mer, sier Øzbabacan.

Sa han ville reise til Jordan

Den tiltalte fortsatte å forklare litt om sine private forhold, med en ekssamboer som nektet ham å se ungen sin på seks år. I desperasjon, inspirert av Bhatti, sendte Øzbabacan en melding til ekssamboeren der han sa han ville reise til Jordan.

- Det er mye prat med ham, sier Øzbabacan om Bhatti.

Bhatti hadde tidligere fortalt at han hadde tenkt å reise til Jordan for å delta i krigen i Midt-Østen.

- Det var i håp om at hun ville ta kontakt med meg igjen, forklarer Øzbabacan, som sa han aldri hadde hatt noen planer om å reise i kamp noe sted. Han ville bare få kontakt med eksdama og ungen.

Ekssamboeren skal vitne seinere i rettssaken. Ibrahim Øzbabacan er tidligere dømt for trusler mot kjæresten gjennom elleve år, og har fortsatt besøksforbud. Nå er han tiltalt for terrorisme sammen med Arfan Bhatti og Andreas Bog Kristiansen

Så rød bil utenfor synagogen

Han forkarte at han og Bhatti var kompiser, pleide å møtes for å spise, røyke en joint eller andre ting.

-Jeg har røyka ganske mye. Vi pleide og møtes forskjellige steder, i parken, på kvelden, på natta… Denne kvelden skulle vi vel røyke litt og prate litt, sier han om septemberkvelden da synagogen ble angrepet.

Bhatti hentet ham da i en rød Nissan maxima, som ikke var hans bil. Samme kveld mistet politispanerne Bhatti av syne fordi han forlot huset sitt i en ukjent, rød bil. Samtidig har vitner utenfor synagogen forklart at de så en liten, rød bil stå parkert utenfor synagogen,og at skytteren hoppet inn i den.

Politiet mener det var Bhatti som ventet i bilen. Bhatti og Øzbabacan har forklart at de var i Stensparken, like ved synagogen, og røyka. Derfor sto bilen parkert der.

NYE KLÆR: Arfan Bhatti droppet lusekofta i dag og stilte i lilla skjorte. Her sammen med forsvarer John Christian Elden.
ANGREPET: Vaktholdet rundt synagogen ble kraftig styrket etter angrepet i 2006. Synagogen ligger i nærheten av St. Hanshaugen i Oslo.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media