- Gir blaffen i klimaproblemene

Norske politikere gir blaffen i avtaler om å begrense klimautslipp og annen ødeleggende forurensning, mener direktør Knut H. Alfsen ved Cicero Senter for klimaforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det mangler ikke på avtaler og mål for å begrense utslipp, men politikerne gjør ingen ting. Derfor øker utslippene, sier Alfsen.

Hans kritikk av norske topppolitikere faller sammen med klimaforhandlingene i Haag, videreføringen av Kyoto-avtalen.

- Politikere har ikke tatt klimaproblemene på alvor. Når de uttaler seg, snakker de om å ta miljøproblemene på alvor, men retorikken er tom. Det som er gjort for å begrense utslippene, er stusslig, sier Alfsen.

- Det haster

Klimaforhandlingene i Haag har pågått i ei uke. Målet er å bli enige om regler for internasjonal handel med klimakvoter, håndhevelse av Kyoto-avtalen og å få til klimasamarbeidet mellom rike og fattige land. Retningslinjer for CO2-binding i skog står også på timeplanen.

Siden Kyoto-avtalen i 1997 har utslippene av klimagasser fortsatt å øke. Norge var pålagt å få utslippene ned på 1990-nivå innen 2010, men har i stedet økt med ni prosent.

- Politikerne skulle ha gjort noe for lenge siden. Nå haster det aldeles forferdelig med å få gjort noe med disse utslippene, sier Alfsen.

Regjeringens arbeid for å bygge gasskraftverk i Norge gjør ikke saken bedre. Hvis utviklingen fortsetter som nå, medregnet de vedtatte gasskraftverkene, vil Norge ha økt sine klimautslipp i CO2-ekvivalenter med ca. 30 prosent i 2010.

Ikke vanskelig

Alfsen mener Norge uten problemer kan gjennomføre tiltakene Kyoto-avtalen pålegger oss.

- Kostnadene ved tiltak i Norge ligger på en- to milliarder årlig. Verre er det at vi må akseptere inntektsbortfall fra petroleumsvirksomheten på om lag 20 milliarder. Det som i virkeligheten er vanskelig å få til, er å legge ned sterkt forurensende industri.

Alfsen nevner særlig ferrolegeringsindustrien som et problem. Den står for store utslipp, blant annet av tungmetaller. I våre 33 smelteverk, især ved jernverket i Rana, er det avdekket store, skjulte utslipp.