Gir blaffen i likestilling

Kvinner har best utdannelse og de beste karakterene. Likevel har bare tre av 435 kommuner flertall av kvinner på toppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- At Norge er et likestilt samfunn er bare en myte, sier Eivind Olsvik i Likestillings-senteret.

- Vi liker å tro at Norge er verdensmestere i likestilling. Disse tallene avslører at vi ikke er halvveis engang, sier Olsvik. De nye tallene om kvinners representasjon er laget for kampanjen «Flere kvinner i kommunestyrene».

Ressurstap

- Vi ser en trend nå til at næringslivet tar behovet for kvinner i toppen på alvor, mens det offentlige henger etter. Nå må regjeringen gripe inn, mener han og oppfordrer ministrene Enoksen, Sponheim og Restad til å følge opp forslaget fra Svarstad Haugland om å kvotere inn kvinner i offentlige bedrifter.

- Lik representasjon er både et spørsmål om rettferdighet og fornuftig bruk av menneskelige ressurser, konstaterer Olsvik.

God sirkel

I Lier kommune i Buskerud er fem av åtte i ledelsen kvinner. Fungerende rådmann, Randi Hjorthen Linnebo tror hindrene for kvinnelige ledere er ansettelsesprosesser og omsorgsrollen.

- Menn ansetter gjerne menn, mens kvinner ser behovet for balanse. I mannsdominerte kommuner vil det derfor være vanskeligere for kvinner å slippe til.