Gir blaffen i skolens fraværsregler

Kristine Børsum Stenstad fikk avslag da hun søkte om skolefri for datteren (8) til å dra i bryllup i Thailand.

UGYLDIG FRAVÆR: Kristine Børsum Stenstad vil ikke la datteren være hjemme når resten av familien reiser til Thailand i familiebryllup over nyttår.Foto: JACQUES HVISTENDAHL
UGYLDIG FRAVÆR: Kristine Børsum Stenstad vil ikke la datteren være hjemme når resten av familien reiser til Thailand i familiebryllup over nyttår.Foto: JACQUES HVISTENDAHLVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Vi kommer til å være helt åpne om at vi reiser til Thailand. Jeg kan jo ikke be datteren min om å lyve, og alle kommer til å se at hun er brun etter oppholdet uansett, sier Oslo-kvinnen.

Søsteren hennes gifter seg i Thailand i januar neste år. Tobarnsfamilien var tidlig ute og bestilte billetter i januar — før de nye reglene om strengere permisjonsregler i Oslo-skolen ble innført. Det hjalp ikke.

- Jeg ble ikke hørt da jeg påpekte det urettferdige i at vi hadde bestilt turen før det nye regelverket var på plass, sier Børsum Stenstad.

Det hjalp heller ikke at de påpekte at mormor er spesialpedagog og kunne ta seg av undervisningen.

- Mister motivasjon I den nye Oslo-standarden for behandling av søknader om fri for elever i grunnskolen heter det at det normalt ikke skal innvilges permisjon til ferie eller andre festpregede familiebegivenheter. Dødsfall eller begravelse, derimot, er gyldig fravær.

Det samme gjelder når eleven er valgt ut til å delta ved idrettslig eller kulturell konkurranse på nasjonalt eller internasjonalt nivå.

- I familien vår er vi veldig tett, og det ville vært utrolig leit dersom Amalie ikke fikk være med i tantas bryllup. Dette er første gang vi søker permisjon fra skolen, og vi synes det er trist at viktige familiebegivenheter som bryllup i nærmeste familie ikke blir sett på som god nok grunn. Jeg har gjort meg mange tanker om hva det vil gjøre med Amalies skolemotivasjon dersom hun og pappaen må bli hjemme på grunn av dette. Jeg tror ikke det vil være en heldig løsning, sier Kristine Børsum Stenstad, som også har et barn i barnehage.

Så lenge datteren ikke blir borte fra skolen mer enn sju skoledager, får jo ikke fraværet noen konsekvenser likevel, påpeker hun.

- Skolen har ikke mulighet til å bøtelegge oss, enn så lenge. Så får heller vi foreldrene får ta den kjeften som eventuelt kommer, sier hun.

Ingen betenkeligheter Dersom en elev er borte fra skolen mer enn tre dager uten å ha fått rektors godkjenning, skal skolen blant annet oppsøke naboer og ta kontakt med barnevernstjenesten for å finne ut hvor barnet oppholder seg.

- Skolen bryter taushetsplikten ved å snakke med naboer, men vi har uansett informert naboene våre om hvor vi skal. Vi har også snakket med noen venner som jobber i barnevernet — og som synes hele greiene er fryktelig tullete — så vi har ingen betenkeligheter med å dra, sier Børsum Stenstad.

Hun undrer seg over at skolene ikke har strammet inn reglene for sykefravær samtidig.

- Datteren min ble nylig liggende med influensa i en uke, men da holdt det å sende en mail til læreren. Dette kan jo lett føre til at folk lyver til skolen om at barnet har vært sykt, men egentlig var i Syden. Så man kan si at skolen bidrar til å lære opp barn i løgn, mener tobarnsmoren.

Rektor Tom Wittenberg ved Ekeberg skole i Oslo vil ikke kommentere saken.

—Jeg driver ikke saksbehanding i Dagbladet. Vi praktiserer reglene i tråd med det som står i reglementet, sier han.

- Må være rom for skjønn Christopher Beckham, leder i foreldreutvalget for grunnopplæring (FUG), mener det må være rom for skjønn når foreldre søker om skolefri på vegne av barna sine.

- I reglene heter det at alle søknader om permisjon skal vurderes individuelt av hver enkelt skole. Da er jo rektorene nødt til å ta seg tid til faktisk å gjøre dette. Det kan ikke være slik at alle får et standardsvar. Det må være rom for å kunne få fri, sier han, og legger til:

MÅ VÆRE ROM FOR SKJØNN: Christopher Beckham, leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen. Foto: FUG
MÅ VÆRE ROM FOR SKJØNN: Christopher Beckham, leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen. Foto: FUG Vis mer

- Jeg forstår hvorfor innstrammingene kommer. Vi har hørt om skoler der 40 prosent av elevene har bedt om fri i skoletida. Og i neste omgang klager vi foreldre på at barna våre ikke har lært kompetansemålene. Høyt fravær er utfordrende både for dem som er borte fra skolen, for dem som er igjen og lærerne.

Beckham håper at diskusjonen om fraværsreglene kan løftes opp på et nasjonalt nivå.

- Det bør drøftes om vi bør gjøre endringer i de nasjonale retningslinjene eller om kommunene bør stå fritt til å bestemme selv, sier han.