Gir bleier til eldre for å spare tid

STAVANGER (Dagbladet): Eldre tvinges til å bruke bleier fordi pleierne ikke har tid til å hjelpe dem på toalettet. Flere steder må sykehjemspasienter legge seg så tidlig som klokka fem om ettermiddagen. Frisk luft får de fleste bare om sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en fersk undersøkelse i Stavanger som avslører uverdige forhold for byens eldre ved sjukehjem og i åpen omsorg.

- Kyr har for sin del en lovfestet rett til å være ute i frisk luft, påpeker hovedtillitsvalgt Gerd Tove Lima i Norsk Helse- og Sosialforbund i Stavanger.

Bryter reglene

Lima og kollega Mai Liss Sivertsen i Norsk Sykepleierforbund har gjennomført kartleggingen de siste ukene. Pilotprosjektet mener de bekreftet de bange anelsene. Kommunen bryter med den såkalte kvalitetsforskriften som ble innført av Sosial- og helsedepartementet 1. mai i fjor.

- Det handler om å gi de eldre et verdig liv. Om vi så bare bryter med ett punkt i forskriften, er dette galt, sier Sivertsen i Sykepleierforbundet til Dagbladet.

Sivertsen mener kartleggingen må være en hjelp til kommunen som dokumentasjon på forhold som må rettes opp i henhold til kvalitetsforskriften.

- På noen områder var resultatet faktisk mer positivt enn vi hadde trodd. For eksempel får pasientene tid nok til spising. Det mest dramatiske og triste er at femti prosent av de spurte pleierne svarer at pasientene bruker bleier selv om de ikke trenger det. I åpen omsorg svarer alle at de tyr til bleier.
Mange eldre opplever at andre må gjøre ting for dem til tross for at de selv kunne gjort det med litt hjelp og tålmodighet. 35 prosent av pleierne som har svart på spørreskjemaet sier de overtar stellet for de gamle for å spare tid.

14- 16 timer i senga

Til sammen 29,4 prosent av medlemmene i de to organisasjonene svarte på spørsmålene som tok utgangspunkt i kvalitetsforskriften. De hovedtillitsvalgte anslår at undersøkelsen favner opp til 1386 pasienter.

Over 40 prosent av besvarelsene viser at pasientene må tilbringe tid i senga mot sin vilje, noen ganger hele 14- 16 timer i senga per døgn. De mest ekstreme tilfellene skjer særlig i helger og høytider, og ved fravær blant personalet.

- Nesten samtlige av våre pasienter er inne totredjedeler av året. Om sommeren får de komme ut hvis været er fint. I åpen omsorg er det ofte pårørende som tar sine eldre ut i frisk luft, sier Mai Liss Sivertsen i Sykepleierforbundet.
Det er hele tida snakk om å prioritere, fastslår oversykepleier Ingunn Fatnes ved Stokka sykehjem i Stavanger:

- Er været veldig bra, prøver vi å prioritere en tur ut, men det må gå på bekostning av noe annet. Vi ønsker å jobbe etter forskriftene og har fokusert mye på det. Vi sliter med lav bemanning. Tida strekker ikke til. Et flott personale prøver å gjøre det beste de kan ut fra de ressursene vi har, sier Fatnes.