Gir Bondevik frist til mai

Miljøopposisjonen i Arbeiderpartiet vil ikke berge Bondevik fra et nederlag i gassaken. Høyre og Arbeiderpartiet gir Bondevik en uformell frist til mai for å åpne for gasskraftverk med CO2-utslipp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av BJØRN K. BORE

Sentrumspartienes håp om at Aps ni gasskraftmotstandere vil kunne berge regjeringen fra et nederlag i gasskraft-saken sprakk ettertrykkelig i ettermiddag.

Da Stortingets energi- og miljøkomite la fram sin innstilling i ettermiddag varslet Gunn-Karin Gjul, lederen for Aps gass-opposisjonen, at hun ville stemme mot forslaget om å instruere regjeringen å åpne for gasskraftverk uten CO2-rensing.

Men hun regnet ikke med at alle hennes meningsfeller i partiet ville gjøre som henne. Og hun ville ikke stemme i mot sitt eget parti hvis det berget Bondevik:

- Kommer det så langt at det handler om Bondevik-regjeringens liv, dreier det seg ikke lenger om gasskraftverk. Da støtter jeg selvsagt Ap. Jeg vil heller ha en Stoltenberg-regjering enn den vi har i dag, sa Gjul.

Frist til mai

Venstres parlamentariske leder Gunnar Kvassheim greide ikke å legge skjul på at han var skuffet over at flertallet ikke ville komme regjeringen i møte. Men en viss oppmykning mente han å kunne spore.

- Tidligere har de sagt de vil gi regjeringen tidsfrister for å endre vilkårene for utslipp fra gasskraftverk. Nå er det bare Frp som vil ha det. Dette er en mykere tone enn før, og gir regjeringen handlingsrom.

Men også dette halmstrået er lite å henge fast i for sentrumsregjeringen. Selv om det ikke står noen konkrete tidsfrister i komiteens innstilling mener både Høyre og Arbeiderpartiet at regjeringen bør levere varene i løpet av mai måned.

- Regjeringen har ansvaret for å gjennomføre en rask og forsvarlig behandling av nye utslippsvilkår for gasskraftverk. Den bør kunne være ferdig i mai måned, sier Høyres Jan Tore Sanner til Dagbladet. Dette er en frist lederen for energikomiteen, Aps Olav Akselsen, mener er helt forsvarlig.

Nå går innstillingen til endelig vedtak i Stortinget 9. mars, da det vil bli klart om regjeringen Bondevik vil svelge denne bitre pillen eller ikke. Venstres Kvassheim prøvde allikevel å skjønnmale sitasjonen noe, og viste til at energimeldingen ikke bare handler om gasskraft, men også om andre energispørsmål, som omlegging til nye fornybare energikilder.

- Jeg tror på et godt resultat for miljøet totalt sett. Opposisjonen har gitt sin tilsutning til de store linjene i en omlegging av energipolitikken i miljøvennlig retning, men vi er altså uenige om gasskraft.

bjorn.k.bore@dagbladet.no

BERGER IKKE BONDEVIK: Aps Gunn-Karin Gjul vil stemme mot gasskraft, så lengde det ikke berger sentrumsregjeringen.
GIR BONDEVIK TRE MÅNEDER: - Regjeringen bør åpne for gasskraft innen mai, mener Aps Olav Akselsen.