Gir Bondevik stryk-karakter

Lærerforbundet oppsummerer Bondevik-regjeringens innsats for skoleverket etter snart to år med makta og gir en nådeløs strykkarakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vi må dessverre konstatere at det er stor avstand mellom signalene i Voksenåsen-erklæringen og det som er situasjonen i skole-Norge,» skriver forbundets leder Anders Folkestad i et brev til statsminister Kjell Magne Bondevik.

Lærerforbundet har merket seg Voksenås-erklæringens formuleringer: Der heter det blant annet: «Kunnskap er nøkkelen til neste årtusen. Æ...Å En sentrumsregjering vil derfor satse mer på utdanning og kompetanse.»

Men hva er resultatet så langt?

  • Sterk nedgang i tallet på kvalifiserte søkere til ledige lærerstillinger.
  • Antall ufaglærte lærere i skolen øker.
  • Stadig færre søker ledige lederstillinger i skolen.
  • Få søker lærerutdanning.
  • Få studenter med hovedfag tar pedagogisk seminar.

Rekrutteringskrise

«Vi står med andre ord overfor en alvorlig rekrutteringskrise i skolen,» skriver Folkestad i brevet. Økende gjennomsnittsalder blant lærerne, og størst lærerflukt blant dem med best utdanning, vil om kort tid skape krise, slår han fast. «Vi er inne i en vond sirkel. Læreryrket har hatt en negativ lønnsutvikling, noe som har gått ut over statusen,» skriver han.

Lærerforbundet har store forventninger til regjeringens bebudede stortingsmelding om rekruttering av lærere. Meldingen skal etter å ha blitt utsatt en rekke ganger legges fram i slutten av juni.

Bare ord


- Ut fra det vi hittil har sett, virker det som om regjeringssjefen forsømmer seg. Det er derfor vi minner ham om de fagre løfter i Voksenås-erklæringen, sier Folkestad.

Han vil ha tiltak for å få flere yngre krefter til skolen. I tillegg til at de etablerte må verdsettes med økt lønn og tillit.