Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir bort barna for å overleve

Sult og hyperinflasjon stiller foreldre overfor umulige valg. 

GA BORT: Zulay (43), tar seg en hvil etter dagens runde med butikk-kø. Hun er sammen med sønnen Emmanuel (4). Datteren på seks år måtte hun gi bort til naboene etter at hun ikke klarte å gi henne nok mat. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters
GA BORT: Zulay (43), tar seg en hvil etter dagens runde med butikk-kø. Hun er sammen med sønnen Emmanuel (4). Datteren på seks år måtte hun gi bort til naboene etter at hun ikke klarte å gi henne nok mat. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det økonomiske sammenbruddet i Venezuela gjør at landets sultne innbyggere tar valg de aldri hadde forestilt seg.

- Dette er endetiden, slik det står i bibelen, sier syvbarnsmoren Zulay til nyhetsbyrået Reuters.

Hun har nylig gitt bort sin seks år gamle datter til nabofamilien. Det var ikke lenger mulig å fø på hele den store familien.

- Det er bedre at hun har en annen familie enn at hun ender opp i prostitusjon eller dør av sult, sier den 43 år gamle arbeidsledige kvinnen.

FATTIGE: Zulay (t.h.), sammen med sønnen Emmanuel (5), mannen Maikel (30) og faren Juan (73). Disse og fem andre barn lever på rundt 40 kroner i måneden. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters
FATTIGE: Zulay (t.h.), sammen med sønnen Emmanuel (5), mannen Maikel (30) og faren Juan (73). Disse og fem andre barn lever på rundt 40 kroner i måneden. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters Vis mer

Hun sitter utenfor familiens falleferdige hus sammen med sønnen på fem, sin far og sin arbeidsledige mann. Hele familien lever nå på farens pensjon som for tiden tilsvarer 40 kroner i måneden.

Flere veldedige organisasjoner og lokale myndigheter forteller nyhetsbyrået at det er et økende problem at familier nå velger å gi fra seg barna sine til myndighetene, veldedige organisasjoner, venner eller familie.

Kvinnen forteller at et kyllingmåltid nå koster en halv månedslønn. Frokost er brød og kaffe. Til lunsj og middag er det ris.

Strøm av fortvilede

Det er naboen, Nancy, som har tatt over ansvaret for 43-åringens nest yngste barn. Hun jobber i en matbutikk og har fem egne barn fra før. Hun forteller at hun ikke klarte å se på at naboens barn gikk sultne.

- Mannen min, barna og jeg lærer henne å oppføre seg, gå på skole, kle på seg og snakke- Nå kaller hun meg mamma og min mann for pappa, sier Nancy (54).

Til sosialkontoret Carirubana, der de to familiene bor, kommer det nå flere en ti foreldre hver dag og ber om hjelp til å ta vare på barna. For et år siden kom det rundt én slik familie om dagen.

Vanstyre

- Det er en stor krise i Venezuela nå. Landet har vært dårlig styrt i mange år. De la seg til et vanvittig utgiftsnivå da oljeprisene var på topp, sier Leiv Marsteintredet ved Universitetet i Oslo.

Venezuela har nesten ingen egenproduksjon av mat. Hele økonomien er basert på at oljeinntektene skal skaffe landet penger til å importere det de trenger.

- Staten kontrollerer all import og det er priskontroll innad i landet. Med fallet i oljeprisene har ikke landet lenger råd til å betale for import av mat til befolkningen. Det er ikke noe fritt marked, så det er ingen som kan importere mat og selge til markedspris, sier han.

KØ: I går sto folk i kø for å veksle inn sine snart ugyldige 100-bolivar-seddler. Venezuelas største seddel er nå verd tilsvarende 25 øre. Foto: Federico Parra/AFP
KØ: I går sto folk i kø for å veksle inn sine snart ugyldige 100-bolivar-seddler. Venezuelas største seddel er nå verd tilsvarende 25 øre. Foto: Federico Parra/AFP Vis mer

Hyperinflasjon gjør at pengeverdiene forvitrer dag for dag. I et desperat forsøk på å stabilisere fallet erklærte myndighetene forrige helg at landets vanligste seddel - 100-lappen - ikke lenger skal være gyldig betalingsmiddel.

- I praksis eksproprierte han sparepengene til en stor del av befolkningen like før julefeiringen.

I går var det plyndring i flere byer.

- Folk venter i timesvis i matkø, men går ofte tomhendte hjem. Det er stor mangel både på mat og medesiner i landet. Venexuela er i en humanitær krise, sier Jose Miguel Vivanco, amerikadirektør i Human Rights Watch (HRW).

Skylder på USA

President Nicolas Maduros respons på krisa har så langt vært å avvise de største problemene, samt å skylde på USA.

- Han trenger en ekstern fiende, men dette er ikke USAs skyld. Dette er en styrt krise og den venezulianske staten vet hva den gjør. De nekter å ta imot nødhjelp, sier Marsteintredet

Da organisasjonen av amerikanske stater laget en rapport om den humanitære krisa i landet, svarte president Nicolas Maduro med at de kunne ta rapporten sin, rulle den sammen og stikke den opp der den passer.

PRESIDENT: Nicolas Maduro tok over som president etter Hugo Chavez i 2013. Fot: AFP
PRESIDENT: Nicolas Maduro tok over som president etter Hugo Chavez i 2013. Fot: AFP Vis mer

En teori som diskuteres er at de venezulianske myndighetene ønsker å skape kaos i gatene slik at regjeringen og militæret kan slå det ned, og etablere et enda mer autoritært regime.

- Det er ikke utenkelig, men jeg tror ikke det. Jeg heller mer til at dette er ren inkompetanse, sier Marsteintredet.

I år ventes inflasjonen å bli på 700 prosent. Veksten er på minus åtte prosent og arbeidsledigheten er offisielt på 19 prosent.

Gråtende foreldre

Noen foreldre etterlater seg barn på gata. Forrige måned ble det funnet et guttebarn i en veske i et av Caracas´ mer velstående områder og en underernært gutt ble også funnet i en pappeske.

- Foreldre kommer gråtende. Det er skjærende å se deres smerte når de sier at de ikke lenger klarer å ta vare på barna sine, sier Angeyeimar Gil til Reuters. Hun er sosialsjef i en av Caracas´ bydeler.

Zulay, som ga fra seg sjuåringen til naboen, et lettet over at datteren nå får god pleie.

- Hun har endret seg helt. Til og med hvordan hun prater, er bedre nå, sier hun.

Håpet er å kunne ta henne tilbake en dag, men slik situasjonen er nå skjønner hun ikke at det skal bli mulig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!