Gir bort del av meteoritten

Den tyngste som er funnet i Norge siden 1902.

NORGES TREDJE STØRSTE: Terje Fjeldheim kom tilfeldigvis over denne 4,5 kg tunge meteoritten da han søndag var på fisketur i Setesdal. Foto: Terje Fjeldheim / Privat
NORGES TREDJE STØRSTE: Terje Fjeldheim kom tilfeldigvis over denne 4,5 kg tunge meteoritten da han søndag var på fisketur i Setesdal. Foto: Terje Fjeldheim / PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terje Fjeldheim har bestemt seg for å donere bort en bit av meteoritten han fant da han var på fisketur på Valle i Setesdal i Aust-Agder sist søndag.

Det er Naturhistorisk museum som får den 800 grams store meteorittbiten.

- En fantastisk gave, sier førsteamanuensis Rune Selbekk ved Naturhistorisk museum til museets hjemmesider.

- Vi er selvsagt svært glade for at Fjeldheim ønsker å donere den til museet og få den utstilt med navnet sitt, supplerer professor Elen Roaldset.

En av de største Meteoritten er delt i to store og flere små deler, som til sammen veier rundt 4,5 kilo. Dette gjør den til den tyngste meteoritten som er funnet i Norge siden 1902. Den største delen ønsker Terje Fjeldheim å selge.

PÅ FISKETUR: Terje Fjeldheim var på fisketur da han så den store, svarte steinen. I og med at han er geolog, la han straks merke til at det var noe uvanlig med den. Foto: Privat
PÅ FISKETUR: Terje Fjeldheim var på fisketur da han så den store, svarte steinen. I og med at han er geolog, la han straks merke til at det var noe uvanlig med den. Foto: Privat Vis mer

Han beskriver seg selv som en geolog som er «litt mer enn normalt interessert i stein», og skjønte derfor raskt hva det var han hadde funnet.

- Jeg har vist den til noen andre, som sier de bare ville gått rett forbi. De ville ikke lagt merke til noe som bare ser ut som en svart stein, sa han til Dagbladet i går.

- Blir en klassiker Steinen ble i går gransket av eksperter ved Naturhistorisk museum i Oslo. Dagbladet snakket i går med flere eksperter, som alle var klare på at dette er en meteoritt.

- Den er helt fantastisk og med kjempeflotte former. Rett og slett vakkert. Dette blir en klassiker i Norge, mener Morten Bilet, en ivrig samler og en av landets fremste eksperter på området.

Trolig falt meteoritten ned i myra en gang i fjor, og bilder viser hvordan den laget et lite krater i lyngen der den landet. Den er laget av stein og er trolig en kondritt av noe slag. Dette er primitive steiner som ikke har vært utsatt for noen smelting og utgjør selve urstoffet i solsystemet (se faktaboks til høyre).

Sjekker ildkuleobservasjoner Dette er den 16. meteoritten som er funnet i Norge, og den tredje største som er funnet i Norge noensinne. Bilet sa i går at de nå vil gå gjennom ildkuleobservasjoner for å se om den kan knyttes til én bestemt - og at de har noen aktuelle kandidater.

STEINMETEORITT: Mange ville nok godt rett forbi denne steinen om de så den ute i naturen, men eksperter er ikke i tvil om at det er en meteoritt. Foto: Terje Fjeldheim / Privat
STEINMETEORITT: Mange ville nok godt rett forbi denne steinen om de så den ute i naturen, men eksperter er ikke i tvil om at det er en meteoritt. Foto: Terje Fjeldheim / Privat Vis mer

- Nå skal vi sjekke hva som er rapportert av ildkuler i dette tidsrommet. Vi vil også prøve å finne ut om det er registrert rystelser da modersteinen eksploderte over bakken. NORSAR lytter hele tida, så det er mulig å gå inn for å se om sjokkbølgene ble registrert, sier Amundsen.