HENTES: Hvis du tilfeldigvis skulle ha lyst på et hus helt gratis, kan du plukke det opp på Tronvik i Moss. Foto: Stian Thorsrud.
HENTES: Hvis du tilfeldigvis skulle ha lyst på et hus helt gratis, kan du plukke det opp på Tronvik i Moss. Foto: Stian Thorsrud.Vis mer

Gir bort et helt hus mot henting

Hvis du vil ha et bolighus gratis, må det plukkes opp på Tronvik i sin helhet innen september.

Stian Thorsrud og kona kjøpte et hus i Moss, men bestemte seg for at de heller ville bygge et nytt hus på tomta.

Dermed blir det eldre bolighuset som allerede står der gitt bort - så lenge kjøperen kan hente huset og frakte det vekk.

Det var Moss Avis som først omtalte saken om boligen på Tronvik.

Må fjernes innen september

«Bolighus med garasje fra 1962 gis bort mot henting. Må hentes/fjernes innen 1. september etter nærmere avtale - ta kontakt for mer informasjon,» lyder annonsen.

Huset er på 135 m², og kommer med en garasje på 20 m². Med tre soverom, stue, spisestue, kjøkken, bad og vaskerom, er det altså snakk om et innflytningsklart hus hvis man skulle slå til. Taket ble dessuten lagt nytt i 2015.

- Synd å kaste det bort

- Huset er i ålreit stand det, men vi har bestemt oss for å bygge et nytt hus, sier Thorsrud til Dagbladet, og legger til at det hovedsakelig er størrelsen det går på.

Mossefamilien med to barn trenger nemlig litt mer plass enn det bolighuset fra 1962 har å by på.

- Det er jo et hus man sikkert vil pusse opp, men det er dumt å kaste det bort hvis noen i stedet kan få bruk for det, sier han.

Thorsrud er ikke sikker på hva et slikt prosjekt kommer til å koste.

Ikke så mange henvendelser

Det har ikke blitt så mange henvendelser på annonsen enda, men familien håper fremdeles at noen skal kunne få bruk for det.

- Det har blitt noen, men foreløpig har det ikke blitt noe mer enn et par spørsmål. Det er litt prosjekt å flytte et helt hus - kanskje det er det som gjør at folk velger det bort, sier han.

Transport av hus høres kanskje litt uvanlig ut, men mobilkrankonsernet Nordic Crane har vært med på liknende prosjekter før:

I 2015 skrev Budstikka om et hus på 40 tonn på Stabekk som ble flyttet over til sin nye grunnmur. Dermed ble det plass til hele to nye hus på tomta.

Rundt tre henvendelser i måneden

En av de ansatte hos mobilkrankonsernet, som ikke ønsket å ha navnet sitt i saken, opplyser Dagbladet om at de får et par tre henvendelser om dette i måneden.

Han sier at prisen kommer litt an på størrelsen på huset, og kan ligge på alt fra 100 000 til fem millioner - kroner.

Rent praktisk er det ganske mye som skal gjøres for å frakte et hus i én bit.

- Du må jo jekke det opp fra grunnen, og selvsagt koble fra alt av vann og elektrisitet først. Deretter legger du inn bjelker, og løfter det opp på en lastebil eller der hvor det skal stå, sier han, og understreker at de ofte bruker spesiallagde traller til dette.

Når du har transportert det over til den nye tomta, blir det altså motsatt rekkefølge for å sette det ned igjen, forklarer han.

Typisk for eldre hus

Nordic Crane slår fast at de vanligvis får slike prosjekter når det er snakk om eldre eller freda hus - eller hvis folk har kjøpt et hus og skal dele opp tomta.

Huset på Tronvik, som nesten er 60 år gammelt, er altså i godt selskap.

Thorsrud mener at flytteprosjektet ikke nødvendigvis er så uvanlig.

- Jeg vet at det er noen selskaper som driver med dette, og som har flyttet hele hus tidligere, sier han.