Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir britene skylda for falsk fiasko-forhandling

Var i hemmelige møter med mann som utga seg for å være Taliban-topp. Nå ler Taliban av saken.

FALSK TOPPMØTE: Afghanistans president Hamid Karzais stabsjef hevder britene har skylda for at en svindler som utga seg for å være Taliban-topp fikk delta i hemmelige forhandlingsmøter i presidentpalasset i Kabul. Foto: AFP Photo/Massoud Hossaini/Scanpix
FALSK TOPPMØTE: Afghanistans president Hamid Karzais stabsjef hevder britene har skylda for at en svindler som utga seg for å være Taliban-topp fikk delta i hemmelige forhandlingsmøter i presidentpalasset i Kabul. Foto: AFP Photo/Massoud Hossaini/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Afghanistans president Hamid Karzais stabsjef Mohammad Umer Daudzai hevder i et intervju med The Washington Post at det var britiske myndigheter som er ansvarlige for at en bløffmaker ble tatt med på hemmelige forhandlingmøter med presidenten.

Saken har vært en ydmykelse for både afghanske og internasjonale tjenestefolk, og har dummet ut høytstående amerikanske generaler som har snakket fint om fredsforhandlingene, etter at The New York Times avslørte flausen mandag denne uka.

Trodde de var i toppmøter Bløffmakeren utga seg for å være den høytstående Taliban-toppen Mullah Akhtar Mohammad Mansour - ansett av mange som Talibans nestkommenderende.

Mannen ble avslørt etter at en afghansk mann som tidligere hadde kjent den ekte Mansour, kunne fortelle at det ikke var riktig mann.

- Dette viser at prosessen burde være ledet av afghanere og bli fullstendig afghanisert, sier Duadzai til The Washington Post.

DEN EKTE TALIBAN-TOPPEN: Koalisjonen trodde de var i samtale med en mann de trodde var Taliban-lederen Mullah Akhtar Muhammed Mansour. Men i realiteten var det slett ikke Mansour de hadde hemmelige forhandlinger med. Dette er et bilde av Mansour. Foto: IntelCenter
DEN EKTE TALIBAN-TOPPEN: Koalisjonen trodde de var i samtale med en mann de trodde var Taliban-lederen Mullah Akhtar Muhammed Mansour. Men i realiteten var det slett ikke Mansour de hadde hemmelige forhandlinger med. Dette er et bilde av Mansour. Foto: IntelCenter Vis mer

Også en ledende amerikansk tjenestemann med kjennskap til saken gir britene skylda.

- Den falske Mansour var «britenes mann». Det var britene som brakte ham fram i lyset, sier han til avisa.

Uenighet Det er fremdeles uenighet om hvem bløffmakeren egentlig er og hvordan flausen kunne skje. Afghansk etterretning har slått fast at mannen er en butikkeier fra Quetta i Pakistan, mens amerikanerne ikke tror på den forklaringen fordi bløffmakeren ifølge en høytstående amerikansk tjenestemann hadde inngående kunnskap om Talibans politikk og indre sirkler.

Ifølge The Washington Post skal amerikanerne vært i tvil fra begynnelsen, siden Mansour er en velkjent figur som tidligere Taliban-minister i Afghanistan. Spesielt CIA skal ha vært speptisk til mannen, blant annet fordi han lavere enn tidligere etterretning skulle tilsi.

Duadzai mener mannen kan ha vært en pakistansk spion som ønsket å teste systemene.

SKYLDER PÅ BRITENE: Afghanistans president Hamid Karzais stabsjef Mohammad Umar Daudzai. Foto: AFP Photo/Shah Marai/Scanpix
SKYLDER PÅ BRITENE: Afghanistans president Hamid Karzais stabsjef Mohammad Umar Daudzai. Foto: AFP Photo/Shah Marai/Scanpix Vis mer

- Men det kan man ikke være sikker på. Uansett viser dette at britene og andre europeiske styrker som er i Afghanistan haster med å komme i gang med fredsforhandlinger, kanskje for å kunne trekke ut styrkene raskere, mener han.

Duadzai mener Afghanistans fredsråd bør ta seg av fredsprosessen.

Nå ler Taliban Talibanere i Afghanistan ler av nyheten om at en svindler klarte å lure koalisjonen og bli invitert til hemmelige fredsforhandlinger, melder The Daily Beast.

- Om en butikkeier fra Quetta kan narre og svindle dem i flere måneder, hvordan tror de at de kan beseire Taliban? spør den høytstående kommandøren Mohammad Hafiz.

Hafiz er selv en nær medarbeider av Taliban-toppen Mansour, og sier til The Daily Beast at Taliban ler av at Amerikanske og Britiske tjenestemenn så lett blir ført bak lyset.

Hafiz mener det er helt utenkelig at Mansour kunne ha gått bak ryggen til Taliban-leder Mullah Mohammad Omar.

- Amerikanske myndigheter ser også ut til å tro at Mansour er nestkommanderende i Taliban, mens det egentlig er Mullah Abdul Rauf Khadim, hevder Hafiz.

Khadim er tidligere Guantanamo-fange, og rømte kort tid etter han ble overført til Afghanistan i 2007. Siden har han steget i gradene i Taliban, ifølge The Long War Journal.

LER: Taliban ler av at en svindler klarte å lure koalisjonen. Foto: Reuters/Scanpix
LER: Taliban ler av at en svindler klarte å lure koalisjonen. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!