Gir CIA rett til å likvidere 24 terrorister

George W. Bush har levert en hemmelig liste til CIA, der de får rett til å spore opp og drepe Osama bin Laden og 23 andre terrorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisa New York Times melder at Bush-administrasjonen skal ha gitt CIA tillatelse til å drepe to dusin terrorister. Med på lista er også den sporløst forsvunne terrorist-lederen Osama bin Laden.

Også bin Ladens nestkommanderende i al-Qada-nettverket, Ayman al-Zawahiri står på lista sammen med en rekke andre ettersøkte terroristledere.

- Det er de verste av de verste, sier en CIA-kilde til den amerikanske avisa.

President George W. Bush skal ha gitt CIA en skriftlig tillatelse til å jakte på de navngitte terroristene, og å ta live av dem uten først å be ham om ytterligere samtykke.

Fiendtlige styrker

President George W. Bush skal heller ikke ha gitt noen signaler om at det er feil å likvidere de ettersøkte terroristene. Ifølge New York Times skal Bush-administrasjonen se på de ettersøkte terroristlederne som fiendtlige styrker, og derfor som legitime mål for dødelig ild.

Allerede under krigen mot Taliban-regimet i Afghanistan hadde CIA tillatelse til å fange og eventuelt drepe terroristleder Osama bin Laden og hans nærmeste, men CIA får nå langt videre fullmakter.

CIA får nå tillatelse til å føre kampen mot terror der fienden til enhver tid befinner seg, og de har allerede vært i aksjon.

4. november i år sendte et ubemannet amerikansk fly fra CIA en rakett mot en bil i Jemen, som drepte seks personer. Alle skal ha vært tilknyttet al-Qaida, og bilen med de seks var fullstendig pulverisert etter angrepet.

En av de som satt i bilen var Qaed Salim Sinan al-Harethi, også kjent som Abu Ali. Ifølge USA skal han ha vært en av arkitektene bak angrepet mot den amerikanske marinejageren USA Cole i oktober i år 2000. 17 amerikanske soldater døde i angrepet.

Abu Ali skal ha stått på verstinglista til CIA.

Trenger ikke å følge lista

Etterretningsoffiserer som New York Times har snakket med, forteller at CIA ikke er bundet til følge lista med de rundt 24 terroristene.

President George W. Busha har gitt CIA en vid fullmakt til å fange aktive al-Qaeda-medlemmer over hele verden, opplyser avisas kilde, men legger til at det er topplederne som CIA primært er ute etter.

Lista blir oppdatert jevnlig ettersom CIA får inn informasjon fra andre etterretnignsbyråer. Nye navn kommer til, og de som er fanget eller drept blir strøket fra lista.

De nøyaktige kriteriene for å skrive opp et nytt navn på lista er ikke kjent i detalj, men bevisene mot hver enkelt person på lista må være overbevisende. Lista inneholder noen av de samme navnene som FBIs liste over ettersøkte terrorister, men CIAs liste er utarbeidet uavhengig av FBIs.

Les hele artikkelen i New York Times her.

VERSTINGLISTE: George W. Bush har gitt CIA tillatelse til å fange eller drepe 24 navngitte terrorister.
PULVERISERT: I denne bilen satt det seks personer. En av dem, Abu Ali, skal ha vært delaktig i angrepet mot den amerikanske marinens båt, USS Cole, i år 2000. Bilen ble truffet av en rakett, skutt ut fra et ubemannet fly.
<B>DREPT: Qaed Salim Sinan al-Harethi skal ha stått på CIAs verstingliste. Han var målet da CIA sendte av gårde raketten mot bilen han satt i. Seks personer mistet livet.