Gir Coca Cola skyld etter Natashas dødsfall

Drakk åtte liter om dagen og fikk hjerteinfarkt.

DØDE: Natasha Harris (30) døde av hjerteinfarkt i 2010. Foto: AP Photo/New Zealand Herald/NTBScanpix
DØDE: Natasha Harris (30) døde av hjerteinfarkt i 2010. Foto: AP Photo/New Zealand Herald/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eksperter sier at en New Zealandsk kvinnes vane for å drikke over åtte liter Coca Cola hver dag sannsynligvis bidro til at hun fikk hjerteinfarkt og døde. En konklusjon som brusgiganten kommenterer ved å si at selv vann kan være dødlig i store mengder, skriver nyhetsbyrået AP.

Natasha Harris (30) var hjemmeværende mor med åtte barn. Hun døde av et hjerteinfarkt i februar 2010. Fairfax Media melder at patolog Dan Mornin torsdag fortalte at hun sannsynligvis led av hypokalemi, for lavt nivå av kalium i blodet.

Åtte til ti liter Han mener at dette kom av hennes store inntak av cola og feilernæring.

Morin fortalte at nivået av koffein som finnes i cola, også kan ha bidratt til hennes død, ifølge Fairfax.

Partneren til den døde kvinnen, Chris Hodgkinson, har fortalt i retten at Harris drakk mellom åtte og ti liter vanlig cola hver dag.

- Det første hun gjorde om morgenen var å drikke cola på senga, og det siste hun gjorde hver kveld var å ta et glass cola. Hun var avhengig av det, sa Hodgkinson i sin forklaring, ifølge AP.

Røyket Han fortalte også at Harris spistelite og røyket rundt 30 sigaretter hver dag. I månedene før hennes død, hadde hun ifølge partneren problemer med blodtrykket og lite energi.

Den morgenen hun døde, hjalp hun barna med å bli klar for skolen, før hun falt mot en vegg. Han ringte nødetatene, og prøvde hjerte- og lungeredning, men klarte ikke å få liv i henne.

- Det er grunn til å tro at stort inntak av cola over en periode kan være dødlig i noen tilfeller, sa en annen patolog, Martin Sage, i sin forklaring.

- Unormalt forbruk Konserndirektør for kommunikasjon og sammfunnskontakt i Coca Cola Norge, Stein Rømmerud, forteller at han ikke kjenner akurat denne saken.

- Generelt for alle næringsmidler må moderasjon og sunn fornuft gjelde, også for sukkerholdig drikke. Det forbruket som beskrives i denne saken høres ikke ut som moderasjon, sier Rømmerud til Dagbladet. Han kaller Harris sitt forbruk for et høyst unormalt forbruk av Coca Cola.

Coca Cola Oseania skriver i en uttalelse til AP at store mengder av ett produkt kan være dødlig, at selv vann er det i store mengder.

- En kilo sukker Professor i Ernæring ved Universitetet i Oslo, Christian Drevon, sier at han tviler på at noen kan få i seg så mye som ti liter cola på en dag.

- Ti liter væske er mye i seg selv, og når det er sukkerblanding i tillegg er det eksepsjonelt, sier Drevon til Dagbladet.

Han forteller at det verste med store mengder cola er sukkeret du får i deg.

- Hvis du drikker ti liter cola, får i deg en kilo sukker hver dag, det er 4000 kilokalorier, mye mer en det en kvinne vanligvis bruker, sier han.

Medvirkende, ikke direkte Han tror dette kan være medirkende årsak til et hjerteinfarkt, men ikke en direkte årsak.

- De fleste, som er vant til koffein, tåler koffeininnholdet i cola. Drikken inneholder også en del fosfater som kan bety noe, men det er slett ikke sikkert at det har noe å si om faren for hjerteinfarkt, sier Drevon.

I New Zealand er det vanlig å granske uvanlige eller uforklarte dødsfall slik som dette, sånn at det kan brukes i framtidig helsepolitikk.

BRUS: Åttebarnsmora Natasha Harris fra New Zealand døde av hjerteinfarkt. Før hun døde pleide hun å drikke mellom åtte og ti liter cola. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/NTBScanpix
BRUS: Åttebarnsmora Natasha Harris fra New Zealand døde av hjerteinfarkt. Før hun døde pleide hun å drikke mellom åtte og ti liter cola. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/NTBScanpix Vis mer