Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir danskene Gripen på billigsalg

Norge får tilbud etter påske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge det danske bladet Ingeniøren har det danske forsvaret fått et tilbud om levering av 48 svenske JAS Gripen-kampfly for 23 milliarder kroner. Tilbudet inkluderer utdanning og trening av piloter, flysimulatorer og driftskostnader i 20 år. Stykkpris blir 482 millioner norske kroner.

Tilbudet er lavt i forhold til de anslag som tidligere har vært nevnt i debatten i Norge. Anskaffelsessummen blir ofte satt til 35-40 milliarder kroner, og i tillegg kommer livsløpskostnader og framtidige oppgraderinger på et minst like stort beløp, melder NTB.

Norge får tilbud senere

Regjeringen har ennå ikke fått et konkret pristilbud på nye kampfly fra JAS Gripen, slik danskene har fått. Fristen i Norge er satt til 28. april for innlevering av oppdaterte tekniske opplysninger, anskaffelsessum og livsløpskostnader.

Statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet vil ikke kommentere tallene, men opplyser at slike tilbud bygger på kompliserte regnestykker med mange elementer.

Han vil ikke spekulere i hvorfor JAS Gripen er gått inn i den danske flydebatten med et tilsynelatende svært gunstig tilbud.

- Vi har bedt de konkurrerende kampflyprodusentene om bindende informasjon, både når det gjelder pris og teknologi, innen 28. april. Dette er tilpasset framdriften i kampflyprosjektet i Norge og gjør at regjeringen kan legge fram sin anbefaling for Stortinget på senhøsten 2008. Det vil være en anbefaling om å innlede sluttforhandlinger med én av tilbyderne, sier Barth Eide til NTB.

Anskaffelsesprosessene i Norge og Danmark er ikke helt i takt. På norsk side er man kommet noe lenger overfor kampflyprodusentene ved at endelige og bindende opplysninger skal være Forsvarsdepartementet i hende innen 28. april.

RYKENDE BILLIG: JAS Gripen selger seg billig til Danmark. Norge har foreløpig ikke fått et konkret pristilbud. Foto: Scanpix
RYKENDE BILLIG: JAS Gripen selger seg billig til Danmark. Norge har foreløpig ikke fått et konkret pristilbud. Foto: Scanpix Vis mer

Dansk strid

I Norge er dessuten flykjøpet solid forankret i både det politiske og fagmilitære miljøet, men det i Danmark håndteres av innkjøpskontoret i Forsvaret (tilsvarende norske FLO, Forsvarets Logisitikkorganisasjon).

Dette har blitt kraftig kritisert i Danmark. I likhet med Norge har landet en stor opposisjon som mener USA og amerikanske Joint Strike Fighter har fortrinn på grunn av avhengighetsforholdet man har hatt til amerikansk forsvarsindustri i etterkrigstiden. Også danskene skal bytte ut sine aldrende amerikanske F-16 fly.

Flere kilder antyder ovefor NTB at JAS Gripen nærmest fallbyr sine kampfly på det danske markedet i sin iver etter å komme inn i NATO-land som Norge og Danmark. Gripen har ikke vært tungt inne i debatten i Danmark, men flere miljøer som er kritiske til bindingen til USA og Joint Strike Fighter, viser til Norge der JAS Gripen er én av tre konkurrenter.

I begge land har debatten om hva slags fly som egner seg best falt i skyggen av debattene rundt gjenkjøpsavtaler og bindinger til USA.

Eurofighter ute
Torsdag 20. desember kunne Dagbladet.no avsløre at
Eurofighter brøt forhandlingene med Norge om salg av nye jagerfly. Det samme gjorde de i Danmark. Begrunnelsen er at det felleseuropeiske jagerflyprosjektet føler seg forskjellsbehandlet og at det amerikanske JSF-programmet får særbehandling både i Norge og Danmark.

Det skapte også forargelse i Eurofighter-leiren da deres delegasjon støtte på NRK i Forsvarsdepartementet like etter jul.

Statssekretær Espen Barth Eide har flere ganger understreket at de holder døren åpen for Eurofighter, og håper de vil levere sitt tilbud i anbudskonkurransen innen 28. april.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media