Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir deg tid til å laste ned (l)appen

Politiet gir deg tid til å laste ned appen, dersom du har glemt lappen. Dermed slipper du nå bota du vanligvis ville fått for manglende førerkort.

NYVINNING: Endelig har tiden kommet - nå kan du også få førerkortet på mobilen. Foto: Pål Joakim Pollen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

FØRDE/OSLO (Dagbladet): Den nye førerkort-appen har allerede blitt en enorm suksess. Allerede i fjor kom de første signalene om at appen var på vei til Norge, og nå er den altså tilgjengelig.

Statens Vegvesen opplyser til Dagbladet at torsdag morgen var appen lastet ned 787 000 ganger. For den som ofte glemmer førerkortet hjemme, men husker mobiltelefonen, kan det digitale beviset på at du har lov til å kjøre bil, spare deg for flere hundrelapper. Bota for å ha glemt førerkortet, er nemlig på 500 kroner.

De hundrelappene kan du imidlertid nå slippe å betale - selv om du blir stoppet i kontroll uten både app og det fysiske førerkortet

- I en overgangsperiode har vi en liten ekstra service. De som glemmer førerkortet får mulighet til å laste ned appen på stedet, etter at de blir stoppet. Hvis de gjør det, slipper de bot, forteller Inge Værøy i UP Vest i Sogn og Fjordane.

Får noen minutter ekstra

Sammen med kollega Einar Vereide var han onsdag og torsdag denne uka ute på kontroll. Begge dagene opplevde de å stoppe førere uten både førerkort og app, som fikk kjøre videre uten å bli en femhundrelapp fattigere.

- Vi stoppet nettopp en som kjørte for fort. Da tok vi promilletest og ba om å få se førerkortet. Det hadde han ikke med. Han fikk da lov til å laste ned appen, mens jeg skreiv ut bota for fartsovertredelse, sier Værøy, som torsdag var på plass på E39 i Førde.

NYVINNING: Endelig har tiden kommet - nå kan du også få førerkortet på mobilen. Foto: Pål Joakim Pollen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Han legger til at det har gått ut mye informasjon om førerkort-appen og lanseringa, men langt ifra alle har fått det med seg. Derfor gir de en ekstra mulighet til førerne som stoppes.

- Ved behov gir vi også litt assistanse på stedet til app-nedlasting. Folk setter selvsagt pris på dette, for hvem takker ikke nei til å spare 500 kroner, sier Værøy.

- Godt håndtert

Assisterende UP-sjef, Roar Skjelbred Larsen, roser Værøy og Vereide for måten de har håndtert bilistene på. Han understreker at UP først og fremst er ute etter å finne ut om førerne har lov til å kjøre bil - ikke straffe vedkommende.

- Det er det viktigste for oss. Nå som denne løsningen er på plass, må vi også bidra til at folk får benyttet seg av den. Vi skal vise sunn fornuft, så dette var godt håndtert, sier Larsen til Dagbladet.

BILEN BESLAGLAGT: Her kjører kvinnen i 80-årene på fortauet 28. november i fjor. 7. januar blir bilen tauet bort og kvinnen fratatt førerkortet. Likevel kjørte hun samme løype rundt bomringen 10. januar. Da ble bilskiltene inndratt. Video: privat. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Selv er han veldig fornøyd med at det digitale førerkortet nå er tilgjengelig også her til lands. Han er glad for at så mange har benyttet seg av appen, og at det så langt må kunne kalles en suksess.

- Det er veldig bra at man har fått dette digitalt. Norge er ligger langt fram i bruk av digitale tjenester, så dette var det på tide at vi nå fikk på plass, sier Larsen.

Også Statens Vegvesen lar seg imponere over UPs «tjeneste» overfor bilistene i Førde. Pressesjef Kjell Bjørn Vinje jubler da han får høre hvordan situasjonen ble håndtert.

- Snakk om brukerorientert politi! Kudos til politiet fra Vegvesenet, sier Vinje.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling