Kilder til Dagbladet:

Gir deg tusenlapper i ny krisepakke

Regjeringen dropper kontantutbetalinger, blir Dagbladet fortalt. I krisepakken til Støre og Vedum skal staten heller ta regningen for strømforbruk over en viss kilowattpris, forteller sentrale kilder. Tiltaket presenteres snarest, og skal trolig vare ut mars 2022.

OPPFINNSOMT GREP: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum har funnet fram til regjeringens gavepakke som følge av strømprisene. Grepet er dyrt, men trolig svært effektivt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
OPPFINNSOMT GREP: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum har funnet fram til regjeringens gavepakke som følge av strømprisene. Grepet er dyrt, men trolig svært effektivt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet får opplyst at en storstilt strømkrisepakke fra regjeringen i all hovedsak nå er ferdigstilt.

Grepene Dagbladet har fått innsikt i vil koste staten dyrt: Regjeringen legger nå opp til å dekke mesteparten av strømutgiftene dine over en viss kilowattpris de neste fire månedene, hvis ikke noe endres i siste liten.

Ifølge regjeringskilder blir krisepakken presentert enten i dag, eller seinest i morgen. Regjeringen ønsker å få pakken ut til folk så raskt som mulig.

Dagbladet er kjent med hovedgrepene i krisepakken:

  • Det blir ingen kontantutbetaling fra staten til hver enkelt husstand, slik de borgerlige partiene har foreslått.
  • I stedet vil Ap/Sp-regjeringen innføre et system hvor staten automatisk tar mesteparten av regningen på all strøm over en viss kilowattpris.
  • Det blir trolig slik at staten ta 65 - 70 prosent av utgiftene over dette innslagspunktet.
  • Krisepakken skal vare ut mars 2022, blir Dagbladet fortalt.
  • Det er uklart hvor Vedum og Støre setter innslaget for staten, men enkelte nevner 70 eller 80 øre per kilowatt. Det vil i så fall medføre en betydelig lettelse for alle norske husstander med dagens strømpris.

På pulten til Trygve

Hovedessensen i pakken er klar, og ligger nå på pulten til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Økonomene i finansdepartementet kan ende med å gjøre endringer i siste liten, understreker Dagbladets kilder. Både innslagspunkt i strømpris og andel staten dekker kan fort endres i siste liten, påpekes det.

PENGER: Partileder i Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug, mener folk trenger ekstra penger inn i sine private budsjett nå. Video: Christian Fjermeros / Dagbladet, reporter: Jørgen Gilbrant Vis mer

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) forlot denne uka en USA-tur tidlig, og har ledet arbeidet med pakken. Hun har presset på for at krisepakken skal favne bredt. For henne og andre var det et poeng at alle husstander skulle falle inn under grepet regjeringen tok.

Press fra Løvebakken

Mye av arbeidet har pågått på regjeringsnivå, men det har kommet mye press fra stortingsgruppene i Ap og Sp.

Dagbladet er kjent med at flere på Løvebakken mener regjeringen kom for seint ut av startblokkene da strømprisene begynte å gallopere. Presset på å lande en løsning som faktisk monner for «vanlige folk» er stort fra partigruppene til regjeringspartiet.

Onsdag presenterte regjeringen en økning i bostøtta, men dette er bare en liten av strømkrisepakken.

Skroter forslag

Sylvi Listhaug og Frp ville gi alle husstander 4000 kroner, uavhengig av inntekt. Også Rødt ønsket en kontantutbetaling.

Høyre, Venstre og KrF foreslo å gi målrettede tiltak til familier med inntekt under 1,2 millioner.

STRØMKRISE: Det er dyrt med strøm for tida, noe som ble et opphetet tema under Stortingets spørretime. Video: Stortinget Vis mer

Disse forslagene er altså skrotet av regjeringen. Flere tett på prosessen peker på at de borgerlige forslagene fort kunne medført en overheting av økonomien, og i tillegg hadde skapt unødvendige byråkratiske utfordringer.

Istedet vil nå alle få langt lavere strømregning, og den betydelige andelen staten dekker for Ola og Kari Nordmann strykes bare automatisk fra giroen før strømselskapene sender den ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer