Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir denne spesielle byggeskikken æren for at ikke skadene ble større

- Det er hell i uhell, sier skredekspert.

KARAKTERISTISK:: Bildet viser spisshusene fra 1970-tallet med de originale Svalbard-fargene, slik de så ut før raset. Foto: Scanpix.
KARAKTERISTISK:: Bildet viser spisshusene fra 1970-tallet med de originale Svalbard-fargene, slik de så ut før raset. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  To personer mistet livet da et voldsomt snøskred rev med seg ti hus i Longyearbyen på Svalbard lørdag. 

42 år gamle Atle Husby døde lørdag og barnet som ble alvorlig skadd i skredet, døde søndag av skadene. 

Nå gir skredekspert Erik Hestnes i Norges Geologiske Institutt (NGI) den spesielle byggeskikken i området æren for at ikke enda flere ble alvorlig skadd.

STORE SKADER: Bildet viser store skader på noen av husene som ble tatt av snøskredet i går. Foto: Tore Meek/NTB SCANPIX:
STORE SKADER: Bildet viser store skader på noen av husene som ble tatt av snøskredet i går. Foto: Tore Meek/NTB SCANPIX: Vis mer

LES OGSÅ: Anne (44) ble begravd på sitt eget kjøkken

De karakteristiske spisshusene som ble tatt av snømassene i går, mangler grunnmur og står på påler.

- Hell i uhell Det er nemlig ikke mulig å bygge husene med grunnmur i området på grunn av den permanente frosten i bakken.

- I dette tilfellet er det hell i uhell. Hadde husene vært festet på en bedre måte til fundamentet ville de ha blitt knust, og skadene ville blitt større på både mennesker og bygninger, sier Hestnes.

PÅLER: Spisshusene på Svalbard står på påler, og mangler grunnmur. FOTO: Ole Magnus Rapp
PÅLER: Spisshusene på Svalbard står på påler, og mangler grunnmur. FOTO: Ole Magnus Rapp Vis mer

LES OGSÅ: - Dette er en stor tragedie for oss

Istedet for å bli knust til pinneved, ble flere av husene tatt med av snømassene.  Eva Grøndahl, som bor i ett av husene, fortalte i går til NRK at huset hennes seilte omtrent 40 meter bortover på snømassene. Et annet hus skal ha blitt fraktet hele 80 meter. 

- Noen av husene er naturligvis delvis knust nå også, men noen er også skjøvet delvis intakte av snøen, forklarer Hestnes.

Undersøker skredfaren Omtrent 170 personer er totalt blitt evakuert etter lørdagens skred.

LES OGSÅ: Diana gravde fram sin døde venn: - Det som har skjedd er helt uvirkelig

Inntil videre får ingen av de evakuerte flytte tilbake til husene sine.

- Skredfaren er stor nå, ikke bare i Longyearbyen, men over hele Svalbard, opplyste sysselmann Kjerstin Askholt på en pressekonferanse søndag formiddag.

GRAVDE: Frivillige og redningsmannskaper stilte lørdag opp i stort monn for å grave ut folk som var fanget av snømassene inni husene sine i Svalbard. Foto: NTB Scanpix.
GRAVDE: Frivillige og redningsmannskaper stilte lørdag opp i stort monn for å grave ut folk som var fanget av snømassene inni husene sine i Svalbard. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media