Gir døde et ansikt

Thorbjørn Aas gjenskaper ansiktet til døde med store hodeskader. St. Olavs Hospital i Trondheim er eneste norske sykehus som gjør dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Obduksjonsteknikker Aas er leder ved Seksjon for obduksjon, som har utviklet en egen metode for å gjenoppbygge ødelagte ansikt.

-  Vi startet med dette fordi vi så et enormt behov. Når vi har gjort jobben, ser de pårørende et ansikt de kjenner igjen, og det er til stor hjelp for dem i sorgprosessen, sier Thorbjørn Aas til Dagbladet.

Vil hjelpe alle

-  Det er viktig at de pårørende får se sine kjære, og vi anbefaler det, men ved store skader er det umulig å se noe ansikt. Før fikk de tilbud om å se ei hånd, men det blir jo ikke det samme.

Ved St. Olavs Hospital prøver de nå å hjelpe alle. Det er bare noen få ansikt de ikke får til, fordi det mangler for mye hud. Andre steder i landet får de pårørende ikke se sine kjære etter voldsomme dødsfall, som ved ulykker og selvmord.

-  Det er bare vi og et sykehus i Sverige som gjør dette. Derfor får vi oppringninger fra folk utenfor vårt distrikt som ønsker vår hjelp. Hvorfor ikke andre gjør det, vet jeg egentlig ikke.

Nitid

Det å gjenskape et ansikt er et nitid arbeid, som kan ta mellom to og fire timer, men resultatet blir veldig bra.

-  Vi får det til bortimot perfekt. Derfor har vi fortsatt med det, sier Aas.

Det må være hud nok for at de skal få gjenoppbygd et fullstendig knust eller bortskutt ansikt. Der det ikke er beinbiter, legger de inn alternativt materiale og former det likt de beinbitene som mangler.

-  Vi limer eller stifter sammen dette, slik at vi får et kranium. Så legger vi hud over, og vi syr under huden slik at det ikke blir visende på oversiden. Til slutt bruker vi ofte å pudre litt.

-  Pleier dere å se etter fotografier av avdøde?

-  Av og til gjør vi det, men det er ikke alltid nødvendig.

Belastende

Obduksjonstekniker Aas har lang erfaring fra denne typen arbeid, men erkjenner at det er tøft rent psykisk.

-  Det er et enormt belastende arbeid, så det er av og til vi må ut og trekke litt luft og liksom forberede oss skikkelig på det vi skal gjøre.

Det er de mange positive tilbakemeldingene fra pårørende som holder dem oppe.

-  Det er godt å se at resultatet blir så bra at de pårørende blir fornøyde. Noen ganger forstår de ikke at vi har fått det til. Vi vet jo at det betyr enormt mye for dem å få et positivt siste bilde av den avdøde, sier Thorbjørn Aas.

NITID ARBEID: Obduksjonstekniker Thorbjørn Aas (t.v.).) og preparant Frank Hoff bruker mellom to og fire timer på å gjenskape ansiktet til en død med store hodeskader.