- Det blir flere eldre, kreft øker, og flere kreftpasienter får behov lindring av fysiske smerter og hjelp til å møte døden sammen med familien. Etter fire års arbeid vet vi at dette arbeidet nytter, at vår kompetanse trengs i resten av helsevesenet og at lindrende behandling må bli et satsingområde. For sykepleiere er avdelingen bygd på selve verdigrunnlaget for sykepleie, sier oversykepleier Bjørg Petersvik.
Hun har vært på Seksjon for lindrende behandling siden den startet høsten 1992. Da var seksjonen Skandinavias første i sitt slag. Nå finnes det et dagtilbud i Bergen, og et nylig åpnet dag- og døgntilbud under Lovisenberg diakonale sykehus i Oslo. Pasientene er i hovedsak kreftpasienter som ikke kan helbredes.
Få dø hjemme
Ved kreftavdelingen i Trondheim fikk Seksjon for lindrende behandling døgntilbud med 12 senger i 1994. Og det er her Nordens første professorat i lindrende behandling ble opprettet. Det fikk legen Stein Kaasa i 1993. Hans mål er at alle regionsykehus i landet skal ha en liknende avdeling. Samtidig vil han at alle sentralsykehus skal ha kreftavdelinger med spesialkompetanse ved sine poliklinikker.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger