Gir døende en verdig slutt

TRONDHEIM (Dagbladet): Sorg og død har liten plass på sykehusene. Effektivitet og lønnsomhet er viktigere ord i helsepolitikken. På Seksjon for lindrende behandling, Regionsykehuset i Trondheim, er det pasient og pårørende som er hovedpersonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det blir flere eldre, kreft øker, og flere kreftpasienter får behov lindring av fysiske smerter og hjelp til å møte døden sammen med familien. Etter fire års arbeid vet vi at dette arbeidet nytter, at vår kompetanse trengs i resten av helsevesenet og at lindrende behandling må bli et satsingområde. For sykepleiere er avdelingen bygd på selve verdigrunnlaget for sykepleie, sier oversykepleier Bjørg Petersvik.

Hun har vært på Seksjon for lindrende behandling siden den startet høsten 1992. Da var seksjonen Skandinavias første i sitt slag. Nå finnes det et dagtilbud i Bergen, og et nylig åpnet dag- og døgntilbud under Lovisenberg diakonale sykehus i Oslo. Pasientene er i hovedsak kreftpasienter som ikke kan helbredes.

Få dø hjemme

Ved kreftavdelingen i Trondheim fikk Seksjon for lindrende behandling døgntilbud med 12 senger i 1994. Og det er her Nordens første professorat i lindrende behandling ble opprettet. Det fikk legen Stein Kaasa i 1993. Hans mål er at alle regionsykehus i landet skal ha en liknende avdeling. Samtidig vil han at alle sentralsykehus skal ha kreftavdelinger med spesialkompetanse ved sine poliklinikker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer