Ted Cruz

Gir døtrene skylda for skandaletur

Mens uvær og strømbrudd førte til katastrofetilstander med død og lidelse i hjemstaten Texas, reiste senator Ted Cruz på luksusferie til Mexico.

PÅ VEI HJEM: Texas-senator Ted Cruz på flyplassen i Cancun i Mexico på vei hjem igjen til Houston. Foto: REUTERS/Stringer
PÅ VEI HJEM: Texas-senator Ted Cruz på flyplassen i Cancun i Mexico på vei hjem igjen til Houston. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Denne uka har Texas vært lammet av et dødelig uvær. Kulde, snø og massive strømbrudd har ført til katastrofetilstander i den svære delstaten. Onsdag valgte likevel Cruz likevel å sette seg på flyet i hjembyen Houston for å ta en familieferie på luksushotell i varmere strøk i Cancun i Mexico.

Det har ført til voldsom kritikk fra alle hold, og i sosiale medier blir Cruz latterliggjort for den fullstendig tonedøve turen. Og allerede torsdag ettermiddag lokal tid hadde Cruz tatt på seg et munnbind med delstatsflagget til Texas og var på vei hjem igjen.

- God far

Ifølge Cruz er det de to unge døtrene på ti og tolv år som var årsaken til turen. I en uttalelse til mediene torsdag sier senatoren nemlig at det var døtrene som spurte om å få reise på tur med vennene fordi skolene ble stengt denne uka.

HUDFLETTER TRUMP: Under lørdagens høring i riksrettssaken gjorde leder for minoriteten i Senatet, Mitch McConnell, det helt klart hva han syns om stormingen på Capitol Hill og Donald Trump. Vis mer

- Jeg vil ville være en god far og fløy ned med dem i går kveld, og jeg flyr tilbake i ettermiddag, skriver Cruz i uttalelsen, ifølge CNN.

- Staben min og jeg er i konstant kommunikasjon med ledere på delstats- og lokalt nivå for å komme til bunn i hva som skjedde i Texas. Vi vil ha strømmen vår tilbake, vannet vårt tilbake og varme i hjemmene våre, sier Cruz.

Uttalelsen fra Cruz kom noen timer etter at flere medier - deriblant AP - begynte å melde om Cruz' tur til det som er et yndet feriemål for amerikanere i Mexico.

Mens Cruz reiste på ferie, slet millioner av mennesker i Texas. Torsdag våknet hundretusenvis av folk i Texas opp til en fjerde dag uten strøm. I tillegg har det opp stått en stor krise med vannsystemet flere steder.

STILLER KRAV: - Vis respekt, ellers så sparker jeg deg på flekken, sier Joe Biden til sin administrasjon. Video: AP Vis mer

Texas har nå beordret sju millioner - om lag en fjerdedel av befolkningen - til å koke vann fra springen før de drikker det.

I delstatshovedstaden Austin har sykehus opplevd fall i vanntrykket og også problemer med å holde varmen.

I sin uttalelse opplyser Cruz at han og familien også er blant dem som har mistet fyring og strøm.

Tekstmeldinger

Ifølge New York Times er det også mye med Cruz' forklaring som ikke helt ser ut til å stemme.

Tekstmeldinger fra ektefellen Heidi Cruz til venner i Houston-området tyder på at de planla på bli værende helt til søndag. I en melding beskriver hun huset deres i Houston som «FREEZING»

- Noen som kan eller vil dra av gårde for resten av uka? Vi drar kanskje til Cancun, skriver Heidi Cruz i en gruppetekstmelding, ifølge New York Times.

Hun delte deretter detaljer om en avreise onsdag ettermiddag og retur søndag og et opphold på luksuriøse Ritz-Carlton ved havet i Cancun.

Ifølge NBC News bestilte også Ted Cruz returbilletten hjem til Houston klokka 6 om morgenen torsdag.

Kontoret til Cruz har foreløpig nektet å svare på konkrete spørsmål om familieferien. Men politiet i Houston tok staben hans kontakt med dem onsdag for å informere om at Cruz ville ankomme flyplassen. Politibetjenter fikk deretter i oppdrag å følge med fram til han gikk om bord på flyet til Cancun.

Da Cruz landet i Houston torsdag, innrømmet han at han ikke skulle dratt på turen.

- Det var åpenbart en tabbe. I etterpåklokskapens lys ville jeg ikke ha gjort det, sa han til pressen, ifølge AP.

Massiv kritikk

Cruz har holdt en høy profil den siste tida og er en svært kontroversiell person i amerikansk politikk. Han regnes som en av de sannsynlige republikanske presidentkandidatene i 2024. Han var også en av de mest kontroversielle senatorene i Kongressen fordi han og senator Josh Hawley støttet Trumps forsøk på å omgjøre valgresultatet i Kongressen 6. januar. Ferieturen vil neppe hjelpe de politiske ambisjonene til Cruz, men primærvalgkampen for å bli presidentkandidat begynner ikke for alvor før om to år.

Men selv ikke det republikanske partiet i Texas vil nå forsvare turen til Cruz.

- Det er noe han må stå til rette overfor velgerne for. Jeg er her og forsøker å ta vare på familien min og passe på venner og andre som fortsatt er uten strøm. Det er mitt fokus, sier styreleder for det republikanske partiet i Texas, Allen West, til AP.

Nyheten om den politiske lederen som bare forlot befolkningen sin for å reise på ferie midt i dette kaoset, blir ikke tatt godt imot.

- Dette er omtrent så ufølsom som en politiker kan bli. Han er en politiker som egentlig aldri har brydd seg mye om noen andre enn seg selv, sier leder for de demokratiske partiet i Texas, Gilberto Hinojosa, til New York Times.

Politiske motstandere gjør også det de kan for å angripe Cruz. Den progressive demokratiske kongressrepresentanten, Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) fra New York er vanligvis en av senatorens argeste kritikere på Twitter. Torsdag oppfordret hun sine tilhengere til å melde seg som frivillige i Texas.

- Så mange valgte ledere i Texas har sviktet befolkningen sin. I stedet for å fokusere på å hjelpe, har de valgt å spre løgner på Fox News eller å ta flyet til Cancun, skriver AOC i en epost til tilhengerne sine.

- Ingen oppdateringer

Også pressetalsperson for president Joe Biden, Jen Psaki, gjorde det klart på en pressekonferanse torsdag at hun ikke visste hvor Cruz befant seg.

- Jeg har ingen oppdateringer på nøyaktig hvor senator Ted Cruz befinner seg. Det gjør heller ingen andre i Det hvite hus, sa Psaki og la til:

- President Biden er fokusert på å jobbe direkte med ledere i Texas og omliggende delstater med å håndtere vinterstormen og krisa.

Biden erklærte torsdag unntakstilstand som følge av ekstremværet i flere delstater.

- Jill og jeg holder Texas, Oklahoma og andre berørte stater i våre tanker. Jeg har erklært unntakstilstand, autorisert FEMA til å levere generatorer og forsyninger, og er klar til å oppfylle ytterligere forespørsler, skriver Biden på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer