Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir en milliard til Kola-sikring

Storbritannia gir nå en milliard kroner til sikring av radioaktivt avfall fra russiske atomubåter på Kola. - Gledelig, nå ser vi lys i enden av tunnellen, sier Bellona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var etter et besøk i Murmansk i fjor at Storbritannias utenriksminister Robin Cook lovte å bevilge fem millioner pund til sikring av Nordflåtens atomsøppel. Nå har «Kursk»-ulykken fått han til å overtale finansdepartementet til å bevilge 75 millioner pund til, skriver den britiske avisen The Independent. Dermed kommer det britiske bidraget opp i en millard norske kroner.

- Dette er nok til å bygge et lager som kan sikre store deler av det brukte brenselet som nå ligger i atomubåter i opplag, sier Thomas Nilsen i Bellona til Dagbladet.no.

Det svensk-norsk-franske selskapet Industrigruppen, der Moss Maritime er den norske deltageren, jobber nå sammen med russiske Minatom og British Nuclear Fuel Ltd. med å etablere et slikt lager. Den endelige plasseringen er fortsatt ikke bestemt, men containerne som skal brukes til oppbevaring av avfallet er allerede i produksjon i en fabrikk utenfor St. Petersburg.

Containerne, som er laget av stål og armeringssjern, har en levetid på 25 år.

- Vi får håpe at Russland er økonomisk, sosialt og teknologisk i stand til å ta seg av dette avfallet om 25 år, sier Nilsen, som understreter at ingen land, heller ikke i Vesten, har noen endelig løsning for lagring av slikt avfall, og at midlertidige løsninger fortsatt er eneste utvei.

Ap lover atombidrag

Bellona venter nå spent på regjeringen Stoltenbergs forlag til nytt statsbudsjett, der utenriksdepartmentet har lovet økte norske bevilgninger til atomsikringen på Kola. Under Bondevik ble disse bevilgningene redusert fra 200 millioner i 1997 til 20 millioner i 1999.

110 atomubåter ligger nå i opplag på Kola-halvøya. 72 av dem har fortsatt brukt atombrensel ombord. Mange av båtene er rustne og synkeferdige. Store mengder brukt brensel ligger i et dårlig sikret lager like ved nroskegrensen. Bellona anslår at den totale regningen for en opprydning etter Nordflåtens atomubåter vil bli på over 14 milliarder dollar.

- Den britiske bevilgningen viser at det en økt vestlig vilje til å bidra til atomskikringen på Kola. USA trapper opp sine bevilgninger, og nå venter vi på Brussel. Vi ser lys i enden av tunnelen, sier Bellonas Nilsen.

RUSTER: Over 110 russiske atomubåter ligger nå i opplag på Kola. Her ved havna i murmansk.