<strong>- STJAL TID:</strong> Derfor innførte daglig leder Morten Eide en ekstra ferieuke til heldige ikke-røykere. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet / Privat
- STJAL TID: Derfor innførte daglig leder Morten Eide en ekstra ferieuke til heldige ikke-røykere. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet / Privat Vis mer

Gir en uke ekstra ferie til ikke-røykere

- Det stjal så mye tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hos Ålgård Energy System i Rogaland tok røykepausene så lang tid at sjefen til slutt valgte å gi de som ikke røyker en ekstra klapp på skulderen:

De får en uke ekstra ferie i året.

- Reagerte på det Det var GB Nett, lokalavisa Gjesdalbuen, som først skrev om saken.

- Jeg merket at folk kom på jobb fem på åtte, men ble stående ute til fem over. Vi begynner åtte, ikke fem over. De som ikke røyket reagerte på at det tok så mye tid, sier daglig leder Morten Eide til Dagbladet.

I bedriften er de 14 ansatte. Eide ønsket å skifte fokuset, slik at ikke røyking ble et tema på jobb.

- Vi er en liten organisasjon som vil ha fokus på de riktige tingene, og som arbeidsgiver ville jeg ikke bruke tid på å fortelle folk at de måtte jobbe, ikke røyke. Så da spurte jeg de ansatte om de synes det var en god løsning å heller få en uke ekstra ferie, og de synes de var glimrende, sier han.

Det hele blir omtalt som et kreativt tiltak til å fremme HMS, fordi bedriftene har en lovbestemt plikt til å fremme god helse, miljø og sikkerhet, skriver Aftenbladet.

- Hvis arbeidsgiver ønsker å innføre tiltak som en spore til å oppnå et visst resultat, så vil alle ansatte i dette tilfellet ha mulighet til selv å velge om de vil røyke eller ikke, sier advokat Ann Mari Risvoll Kolstad i Deloitte til lokalavisa.

- Flere har slutta Nå er det tre år siden Eide innførte en ekstra ferieuke for ikke-røykerne.

- Det har bare vært positivt, og flere har slutta, sier han.

- Da jeg regnet på det den gang, fant jeg ut at det går omlag over hundre timer til røyking i året. Nå får heller ikke-røykerne en bonus-friuke, og så har røykerne en motivasjon til å slutte. Det stjal så mye tid, sier Eide.

Over tid er det blitt en stadig lavere andel røykere her i landet. I 2013 røykte 15 prosent av oss daglig, mens 9 prosent røykte av og til, ifølge Statistisk sentralbyrås tall for 2013.

Advokat Kostad til Aftenbladet at det ikke finnes noen positiv lovhjemmel som sier ja til tiltaket, men understreker at Arbeidsmiljøloven har forbud mot diskriminering.

- Dette tiltaket innebærer ikke nødvendigvis forskjellsbehandling, selv om enkelte ansatte kan oppfatte det slik. Alle har mulighet til å få den ekstra ferieuka, sier advokaten til Aftenbladet.

<strong>- GLIMRENDE:</strong> Morten Eide sier flere ansatte har slutta å røyke, og at de helt fra starten av synes det var et «glimrende tiltak». Foto: Privat
- GLIMRENDE: Morten Eide sier flere ansatte har slutta å røyke, og at de helt fra starten av synes det var et «glimrende tiltak». Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer