Gir Erna asyl-deadline

Varsler opprør om asylbarnsaken ikke er løst innen fredag klokka 13.

Regjeringsrunnlaget: De fire fungerende partilederne Trine Skei Grande (V), Statsminister Erna Solberg (H), Dagrun Eriksen (KrF) og Siv Jensen (FrP) på vei til en pressekonferanse om asylsaken i Stortinget 28. februar. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
Regjeringsrunnlaget: De fire fungerende partilederne Trine Skei Grande (V), Statsminister Erna Solberg (H), Dagrun Eriksen (KrF) og Siv Jensen (FrP) på vei til en pressekonferanse om asylsaken i Stortinget 28. februar. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag klokka ett åpner Venstres landsmøte i Tromsø. Hvis ikke Erna Solberg innen den tid har klart å få Fremskrittspartiet med på en løsning på asylbarnsaken som Venstre og Krf kan svelge, kommer det til å koke over for Venstres tillitsvalgte på landsmøtet. Hele det borgerlige samarbeidet er da i fare. Det bekrefter flere Venstre-tillitsvalgte Dagbladet har snakket med.

- Vi skal ikke være alt for glad i makt, sier Roger Granum, som er fylkesleder i Oppland.

Ultimatum Han viser til at partiet lenge har ment at samarbeidsavtalen ble brutt da justisminister Anders Anundsen ikke klarte å formidle til utlendingsmyndighetene at utsendelse av lengeværende asylbarn ikke lenger skulle prioriteres.

- Det er en ting at han gjør en feil, men hvis han ikke prøver å rette opp feilene sine kan vi ikke ha tillit til ham lenger, sier Granum.

Han understreker at han tror på en løsning i løpet av denne uka, men dersom det ikke er blitt enighet tror han det står på mangel på vilje fra regjeringen.

- Da må vi gi beskjed til regjeringen om at samarbeidsavtalen ikke gjelder lenger, sier han.

- Hvis saken ikke er løst må landsmøtet kreve at regjeringen går, sier fylkesleder i Sør-Trøndelag, Trond Åm.

De to får i stor grad støtte fra fylkeslederen i Agder, Torunn Sandvand.

- Det er ikke tvil om at dette kommer til å bli en stor sak om den ikke er blitt løst fredag. Hvis det ikke vises vilje så er det jo tvil om de er interessert i å fortsette samarbeidet, sier hun.

28 barn ble sendt ut i løpet av høsten og Venstres krav er at deres saker vurderes på nytt, og at de som ikke kvalifiserer til utsendelse etter de nye instruksene blir hentet hjem igjen.

- Jeg kan ikke begripe at det ikke skal være mulig å ordne opp i dette. Er det vilje så klarer de det, sier hun.

Respekt André Skjelstad sitter i Stortingets kommunalkomité, som håndterer innvandringspolitikken. Han er helt enig i at saken vil prege landsmøtet - dersom den ikke er løst.

- For å være tydelig. De løse dette før det går så langt som til fredag.

Han sier at alt nå er opp til Erna Solberg og regjeringen.

- De fleste av oss skjønner det. Ballen ligger i der. Vi kan ikke være en «punchingball». I et samarbeid er det gi og ta, og her skulle regjeringen gitt for lengst, sier han.

Han omtaler saken som en prøvelse på Erna Solbergs evne til å vise lederskap.

- I et samarbeid handler det om respekt for de andre partene. Er ikke respekten tilstede lenger må alle gjøre opp status, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer