Gir Erna Solberg fem redningsråd

Torbjørn Røe Isaksen bekymret.

LANDSDMØTEKLARE: Nestlederne Erling Lae (t.v) og Jan Tore Sanner (t.h) og partileder Erna Solberg presenterte landsmøtediskusjonene på en pressekonferanse i Oslo i Går. FOTO: SCANPIX
LANDSDMØTEKLARE: Nestlederne Erling Lae (t.v) og Jan Tore Sanner (t.h) og partileder Erna Solberg presenterte landsmøtediskusjonene på en pressekonferanse i Oslo i Går. FOTO: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Tidligere Unge Høyre-leder, stortingskandidat og ideolog Torbjørn Røe Isaksen forbereder seg til Høyres landsmøte i Oslo i helga.

Minerva-redaktøren, som også sitter i partiets sentralstyre, lanserte i dag fem råd til de 298 delegatene, for å hindre at Høyre svinner hen.

I lederartikkelen i det konservative tidsskriftet Minerva, advarer han partiet mot å tro at de vil overleve alle kriser.

Erna Solberg tok i går sin del av ansvaret for at Høyre har slitt i vinter, og lå på Dagbladets siste partibarometer 11 prosent bak Fremskrittspartiet, som hadde 25 prosents støtte.

-Vær tydelig
Han mener Erna Solberg, som hittil har insistert på å holde alle dører åpne for samarbeid må bestemme seg og gjøre sin regjeringsstrategi like tydelig for omverdenen som han mener den er for Høyres politikere.

Røe Isaksen mener partiet bør begrense valgkampsakene, fremme politikken foran ønsket om regjeringsmakt og bli tydeligere i den offentlige debatten.

Han ønsker også at partiet skal bli bedre til å fremme ideologien bak politikken sin.

- Dette er ikke skrivebordspolitikk, men en levende verdidebatt som velgerne er opptatt av, skriver stortingskandidaten fra Telemark.

Sentralstyremedlem og kvinnepolitisk leder i Høyre, Linda Catrhine Hofstad Helleland sier Røe Isaksen har rett, men mener Solberg langt på vei har fulgt rådene.

- Det første rådet har jo Erna gjort klat og tydelig allerede. Hun har sagt at for Høyre er det viktigste å få på plass en ny borgerlig regjering, sier Hofstad Helleland til Dagbladet.no

Hun mener Høyre er godt plassert.

- Jeg synes Torbjørn har gode råd som jeg synes at partiledelsen har fulgt langt på vei, allerede, sier Hofstad Helleland.

Rådene
Dette er de fem rådene Torbjørn Røe Isaksens gir Høyres landsmøte i Minerva i dag.

1. Avklar samarbeidsspørsmålet en gang for alle. Internt i Høyre vil folk si at partiet har vært tydelig i samarbeidsspørsmålet lenge, men utad oppfattes det ikke alltid slik. Dette landsmøtet må rydde enhver tvil om samarbeidsspørsmålet til side. Høyres klare svar burde være at et borgerlig flertall må gi borgerlig regjering, og at partiet ønsker å sette seg ned med de partiene som kan bidra til det. Det inkluderer også Frp dersom de to partiene får flertall alene. Alle veier til en styringsdyktig regjering går via Høyre.

2. Gi velgerne to eller tre hovedsaker. Lytt til rådene fra Jan Petersen som i Aftenposten sukker over valgkampen i 1997: " I 1997 hadde vi svært mange budskap, jeg husker dem sant å si ikke selv, alle sammen.".

3. Politikken er viktigere enn regjeringsmakten. Politikk er vilje til makt, men makt gir bare mening dersom partiet får gjennomslag. Lytt til rådene fra Unge Høyre: Gi velgerne klar beskjed om hva partiet vil gjøre dersom det blir borgerlig regjering.

4. Vær tilstede i samfunnsdebatten også utenfor Stortinget. Politikk er noe mer enn dokument 8 forslag og komitéarbeid. Et levende parti må kaste seg hodestups inn i sin tids debatter, kontroverser og paradokser.

5. Ideologi er god markedsføring. Det er en grunnleggende ideologisk forskjell på et konservativt parti og sosialdemokratiet. Selv i sin moderate utgave bygger sosialdemokratiet på en idé om at den sterke statsmakten kan skape et bedre samfunn, og derfor undervurderer den hvilket rom som bør overlates til enkeltmennesker og de små fellesskapene. Dette er ikke skrivebordspolitikk, men en levende verdidebatt som velgerne er opptatt av.

BEKYMRET: Torbjørn Røe Isaksen frykter Høyre kan fortsette å tape velgere dersom ledelsen ikke tar grep i valgkampen. FOTO: SCANPIX
BEKYMRET: Torbjørn Røe Isaksen frykter Høyre kan fortsette å tape velgere dersom ledelsen ikke tar grep i valgkampen. FOTO: SCANPIX Vis mer