– Gir et uheldig bilde av nordmenn

Ambassadør Tove Skarstein oppfordrer ungdom til å ikke drikke så mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BULGARIA (Dagbladet): Etter krisemøter med turoperatører og lokale myndigheter i Sunny Beach, oppfordrer ambassadør Tove Skarstein norsk ungdom om å drikke mindre når de er i ferieparadiset i Bulgaria.

– Jeg oppfordrer til å ikke drikke så mye, spesielt de som er unge og uerfarne, sier Skarstein til Dagbladet.nos reporter etter møtene.

Skarstein reiste til Sunny Beach som følge av flere voldepisoder i ferieparadiset de siste ukene, der også nordmenn har fått merket volden.

– Dette er viktig å ta tak i, både for Bulgaria og Norge. Det er uheldig hva slags bilde det gir av nordmenn.

Skarstein har hatt separate møter med turoperatørene, politiet og ordføreren i Sunny Beach. Turoperatørene sier de vil gå ut med informasjon, og da spesielt rettet mot de yngre ferierende. Ambassadøren poengterer at hver har ansvar for egen sikkerhet.

– Folk må ikke drikke så mye.

Vil ha tolk

I møtet med det lokale politiet har Skarstein bedt politiet håndheve skjenkebevillingene og å utføre strengere kontroll på utestedene, ved å sørge for å ikke slippe inn mindreårige eller folk med våpen. Hun vil også at politiet skal være strengere med å kreve inn drosjeløyver, da det har vært flere episoder tilknyttet taxiturer.

DREPT: En 24 år gammel svenske ble banket opp og drept utenfor utestedet Help i byen Nessebar ved Sunny Beach. Også nordmenn har blitt utsatt for vold i ferieparadiset. Foto: FRANK KARLSEN
DREPT: En 24 år gammel svenske ble banket opp og drept utenfor utestedet Help i byen Nessebar ved Sunny Beach. Også nordmenn har blitt utsatt for vold i ferieparadiset. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Politiet kan lite eller ingen engelsk, og Skarstein krever at politiet har tolk til tilgjengelig.

Politiet skal ha sagt seg innstilt på å gjøre denne jobben, men sier de ikke har kapasitet. Politiet har et ansvarsområde med 23 000 innbyggere, men i sesongen er det i tillegg 33 000 turister som kommer til området i og rundt Sunny Beach.

– Vi vil holde løpende kontakt turoperatører og innenriksdepartementet i Sofia. Det er nødvendig å ta opp ressursproblemene hos politiet.

Organisert kriminalitet

Skarstein sier det er et generelt problem med organisert kriminalitet på Balkan, også i Bulgaria. Disse har sitt ståsted i eiendomsmarkedet og utelivsbransjen, og det er disse som skaper problemer også for turistene.

– De unge blir offer for uheldige elementer, og derfor må man ta sine forholdregler her, sier Skarstein til Dagbladet.no.

I kveld skal ambassadøren, sammen med media, ut på en rundtur i Sunny Beach for å se selv hvordan forholdene er.

– Gir et uheldig bilde av nordmenn
AMBASSADØR: Tove Skarstein mener det er uheldig både for Bulgaria og Norge det som skjer i Sunny Beach.