Gir etter for kidnappere

Filippinene trekker seg ut av Irak for å redde Angelo de la Cruz.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filippinene vil trekke sine soldater ut av Irak så snart som mulig, sa landets viseutenriksminister Rafael Seguis mandag. Skjebnen til det filippinske Irak-gisselet Angelo de la Cruz var fortsatt ikke avklart.

Gisseltakere har truet med å drepe de la Cruz hvis ikke de filippinske soldatene forlater Irak. I en erklæring som han leste opp på den arabiske fjernsynskanalen Al-Jazeera sa Seguis at regjeringen i Manila har merket seg kravene fra gruppen som har bortført ham.

- Som svar på anmodningen vil Filippinene trekke tilbake sin humanitære kontingent så snart som mulig, het det i viseutenriksministerens erklæring. Iraks midlertidige president sjeik Ghazi al-Yawar truet på sin side gisseltakerne med henrettelse hvis de la Cruz blir drept.

- Terroristene, gisseltakerne og forbryterne har nå en siste sjanse. De må forstå at vårt eneste svar på forbrytelser er sverdet, og at de risikerer samme skjebne som ugress som meies ned med ljåen, sa presidenten til pressefolk i Bagdad.

Minst 4.000 filippinere har reist til Irak for å finne arbeid, og mange av dem jobber som sivilt ansatte hos USAs militære styrker i landet. Ifølge Angelo de la Cruz' familie hadde han lenge vært arbeidsløs, da han for ett års tid siden reiste til Saudi-Arabia på leting etter jobb.

Åttebarnsfaren de la Cruz arbeidet som lastebilsjåfør for de vestlige styrkene i Irak, da han ble bortført i forrige uke. Gruppen som kidnappet ham, kaller seg Khaled Ibn al-Walids brigade og antas å være militante islamister.

Al-Jazeera meldte tidligere mandag at kidnapperne, som truer med å halshogge de la Cruz, hadde utsatt tidsfristen for drapet til klokken 23 lokal tid (21 norsk tid) samme dag. Men dette tidspunktet kom og gikk uten at det ble sagt noe nærmere om hans skjebne.

Fjernsynsselskapet CNN meldte at ikke navngitte filippinske tjenestemenn hadde sagt at de trodde de la Cruz ville bli frigitt i løpet av tirsdag. Denne meldingen var imidlertid ikke bekreftet på noe annet hold.

Tjenestemenn ved i regjeringen i Manila var mandag kveld og tirsdag morgen samlet til krisemøte for å følge utviklingen i gisselsaken. Angelo de la Cruz' familie og venner samlet seg for å tenne lys og be for ham på hans hjemsted nord for byen.

.NTB)

<B>FÅR KANSKJE LEVE: Angelo de la Cruz' liv kan gå tapt i det storpolitiske spillet.