Gir etter for kidnapperne

Filippinene begynte i dag tidlig uttrekkinga fra Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved å trekke soldatene ut av Irak, håper de å redde livet til et filippinsk gissel. Samtidig fortsatte uroen og voldshandlingene i Irak.

Filippinenes utenriksminister Delia Albert sa til mediefolk i Manila at sjefen for landets Irak-kontingent og ti av hans folk ville forlate landet i løpet av dagen. Manila-regjeringen håpet tilbaketrekkingen ville føre til at det filippinske gisselet Angelo de la Cruz ble satt fri.

I et videoopptak som ble gjengitt av den arabiske fjernsynsstasjonen Al-Jazeera sent torsdag kveld fortalte de la Cruz at han håpet å bli satt fri med det første.

- Vent på meg, jeg kommer snart hjem, sa han med adresse til sin familie.

Den kidnappede lastebilsjåførens slektninger ba Filippinenes president Gloria Macapagal Arroyo om å så imot presset fra USA og andre vestlige land, og gjennomføre den planlagte tilbaketrekkingen.

- Min brors liv er i hennes hender, sa Francisco de la Cruz.

Amerikanerne har kritisert beslutningen om å trekke de filippinske soldatene ut, og sagt at ingen bør gi etter for press fra terrorister. Men samtidig kommer det nye beskyldninger om at USA har begått grove brudd på juridiske og humanitære regler i Irak.

Senator John Warner sier han og hans kolleger har fått opplysninger om at landets soldater skal ha begått flere overgrep mot irakiske fanger. Påstandene settes fram tre måneder etter avsløringene av mishandling av innsatte i Abu Ghraib-fengselet nær Bagdad.

Sikkerhetssjefen i Iraks utenriksdepartement ble drept og to andre tjenestemenn såret, da ukjente menn angrep bilkolonnen deres på veien mellom Bagdad og byen Kirkuk i det nordlige Irak torsdag. Onsdag mistet ti andre mennesker livet i en bombeaksjon i Bagdad.

Opprørere satte torsdag fyr på en oljerørledning som går fra produksjonsfeltene nord i Irak til utskipningsterminalen ved Cehyan på den tyrkiske middelhavskysten. Angrepet ble betegnet som et hardt slag mot Iraks økonomi.

Hvis ledningen blir ubrukelig, vil Irak nemlig ikke kunne eksportere olje gjennom Ceyhan-terminalen. Det vil bety at landet går glipp av store inntekter som den nye overgangsregjeringen i Bagdad trenger til gjenoppbygging av Irak.

(NTB)