TVILSOMME RÅVARER: Her, ved fabrikken i Florø, produserer statseide Ewos oppdrettsfor av et fiskeolje fra et område som UD fraråder virksomhet i, Vest-Sahara. Foto: SCANPIC.
TVILSOMME RÅVARER: Her, ved fabrikken i Florø, produserer statseide Ewos oppdrettsfor av et fiskeolje fra et område som UD fraråder virksomhet i, Vest-Sahara. Foto: SCANPIC.Vis mer

Gir etter for laksepress

Statlig lakseselskap vil slutte å kjøpe fiskeolje fra Vest-Sahara.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det statlige lakseforselskapet Ewos avslutter kontrakten med GC Riebers fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara.

- Vi har foretatt en grundig vurdering av saken, og besluttet å avvikle handelen, sier kommunikasjonssjef i Ewos, Peter Hagen, til Dagbladet.

Kontrakten vil ikke bli forlenget når den går ut i løpet av inneværende kvartal.

I strid med norske retningslinjer
Det statlige norske selskapet ble utsatt for sterkt press etter at SVT-journalister satte fokus på svenske tråleres fiske i det okkuperte territoriet. Fiskeoljen havner i skandinavisk helsekost og i foret til norsk oppdrettslaks. Utenriksdepartementet fraråder all forretningsvirksomhet i Vest-Sahara, fordi det regnes som i strid med internasjonale konvensjoner å utnytte naturressursene i et okkupert område. GC Rieber har tolket UD dithen at virksomheten var i orden fordi de mener den har vært i samsvar med lokalbefolkningens interesser. Men overfor Dagbladet i et intervju før påske ga UD klart uttrykk for at dette er en feiltolkning. Dette tar Eweos nå til etterretning.

- Vi har vært i kontakt med UD om saken for å forsikre oss om at det vi har gjort, ikke har vært i strid med myndighetenes tilråding. Vi har ikke fått konkrete råd om å avvikle handelen, men vi har heller ikke fått tilstrekkelig godtgjort at handelen er i tråd med norske myndigheters anbefalinger, sier Peter Hagen.

KRYSTALLKLARE: Statssekretær i Næringsdepartementet, Rikke Lind, sier at avgjørelsen i Ewos kommer etter sterkt press fra departementet. Foto: SCANPIX.
KRYSTALLKLARE: Statssekretær i Næringsdepartementet, Rikke Lind, sier at avgjørelsen i Ewos kommer etter sterkt press fra departementet. Foto: SCANPIX. Vis mer

- Har Ewos tolket UDs råd feil tidligere?

- Vi har oppfattet at UD kunne ha en annen oppfatning enn det som har vært vår tolkning tidligere. Vi har fått en økt forståelse for UDs tilråding og det gjør at vi avvikler handelen.

- Var krystallklare
Peter Hagen understreker at Ewos har gjort en selvstendig vurdering. Men Nærings- og handelsdepartementet sier de har vært svært tydelige overfor selskapet sitt etter at saken havnet på statsråd Trond Giskes bord før påske.

- Vi har vært krystallklare fra dag én. Vi er glade for at de tar dette til etterretning og det er i tråd med vår anbefaling, sier statssekretær Rikke Lind.

UREGULERT FISKE: Svensk tv avslørte i mars at svenske trålere driver med fangst i omstridt område. Råvarene ender som mat for norsk oppdrettslaks. Foto: SVT/ Uppdrag Granskning.
UREGULERT FISKE: Svensk tv avslørte i mars at svenske trålere driver med fangst i omstridt område. Råvarene ender som mat for norsk oppdrettslaks. Foto: SVT/ Uppdrag Granskning. Vis mer

Miljøorganisasjonene Naturvernforbundet og Greenpeace har reagert sterkt på den statlige handelen med Vest-Sahara og krevd at den opphører straks.

Dagbladet har ikke lykkes i å få GC Rieber Oils i tale i denne saken.