Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir flere hundre millioner

Tydelig preget av stundens alvor forklarte statsminister Kjell Magne Bondevik at regjeringen vil gi flere hundre millioner kroner for å avhjelpe flyktningekatastrofen i Kosvo. Regjeringen tar sikte på at Norge skal ta imot 6 000 flyktninger i løpet av kort tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Påska har dessverre vært preget av den dramatiske situasjonen for flyktningene, sa en påskebrun statsminister da ha åpnet regjeringens ekstraordinære pressekonferanse i kveld.

Etter et kort møte mellom utenriksminister Vollebæk, justisminister Dørum og kommunalminister Odd Roger Enoksen ble det klart at regjeringen i første omgang bevilger 55 millioner kroner til FN og frivillige organisasjoner.

- Pengene skal gå til det mest grunnleggende som mat, vann og telt, sa Bondevik.

90 flyktninger

Regjeringen har tidligere sagt at Norge kan ta imot 6 000 flyktninger fra Kosovo. Imorgen kommer de første 90 med forsvarets Hercules-fly.

- Såvidt jeg vet er Norge det første landet utenfor regionen som tar imot kosovoalbanske flyktninger, sa statsministeren. Han understreket at grunnen til at det bare kommer 90 i første omgang er at det er så mange et Hercules fly kan ta med. Etterhvert vil det komme mange flere.

- I dag har vi 2000 ledige plasser på flyktningemottak rundt om i landet. Jeg håper alle kommuner vil være behjelpelig med å opprette nye plasser, ba kommunalminister Odd Roger Enoksen. Etterhvert skal flyktningene først sendes til Italia med regjeringens chartrede Braathens-fly, deretter blir de fraktet fra Italia til Norge.

- Vi tar sikte på at vi relativt raskt kan ta imot 6000, sa Enoksen som ikke ville gi noen nærmere utdyping på begrepet relativt raskt.

Flere hundre millioner

De 55 millionenene som ble bevilget i dag, er bare en liten del av Norges bidrag i Kosovo-krigen. Etter påske fremmer regjeringen forslag til Stortinget om å bevilge mye mer: - Jeg vil ikke gå ut med noen eksakte beløp, men det vil dreie seg om flere ganger 55 millioner, sa Bondevik.

Milosevic krigsforbryter?

The Sunday Times skriver i dag Slobodan Milosevic er anklaget for krigsforbrytelser av krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia. Ifølge internasjonale regler kan man ikke drive forhandlinger med krigsforbrytere.

- Hvordan ser regjeringen på muligheten for å få til en «fredelig» løsning, dersom det viser seg at Milosevic er anklaget for krigsforbrytelser?

- Jeg er opptatt av at alle innblandete skal stilles til ansvar. Men nå er det først viktig å avhjelpe den humanitære katastrofen, deretter sørge for en fred, og så stille folk til ansvar, sa Bondevik.

- Vi var klar over at Milosevic forberedte etnisk rensing. Men kynismen og brutaliteten er større enn det vi hadde fantasi til å forestille oss, forklarte Bondevik harmdirrende.

Regjeringens forslag til storbevilgning kommer opp for Stortinget over påske.

- Det er godt å registrere at i krisesituasjoner så er det ikke skillelinjer i norsk politikk. Bare vilje til å gjøre noe, sa Odd Einar Dørum på pressekonferansen.

Enorme køer: Flyktningeproblemet er langt større enn noen hadde trodd på forhånd.
TRAGEDIE: En kvart million mennesker er på flukt fra hjemmene sine.