Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir flere milliarder

Norge kommer til å bidra med flere milliarder i hjelp til de katastroferammede områdene i Asia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 15.30 i dag skal regjeringen møte de parlamentariske lederne for de andre partiene på Stortinget. Der vil man ventelig bli enige om å øke den umiddelbare bistanden fra 100 millioner til en milliard kroner. Den endelige summen vil bli langt høyere.

-  Ikke nok

-  Vi må øke vår bistand meget, meget betydelig i forhold til det som nå er gitt, sier utenriksminister Jan Petersen - og han har tverrpolitisk støtte for at det ikke skal stå på penger fra Norge i denne situasjonen.

-  På sikt er helt sikkert ikke en milliard nok. Det er bred enighet om å gi så det monner nå, men vi må ikke glemme disse områdene når tv-kameraene er slått av og journalistene har dratt hjem, sier Ap-leder Jens Stoltenberg. Han er svært opptatt av at det blir tverrpolitisk enighet om bidragene.

-  Politisk strid om dette vil være uverdig, sier Stoltenberg.

Han er glad for at statsminister Kjell Magne Bondevik har invitert til møte med de andre partiene om situasjonen i dag.

Krever 60 milliarder

-  Det viktige nå er ikke inndekning, men at vi lytter til behovene som meldes fra området, fra internasjonale hjelpeorganisasjoner og fra FN. Så må vi seinere komme tilbake til hvor pengene skal hentes. Det eneste som er sikkert er at det må være «friske penger». Dette må ikke gå ut over andre formål, men komme i tillegg, sier Stoltenberg.

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Kravene om at norske myndigheter må gi så det virkelig synes har så langt kommet fra de fleste hold.

Da Trygve Hegnar møtte Jan Petersen i debatt i NRK P1s «Ukeslutt» lørdag, gjentok han sin oppfordring om å ta ti milliarder fra oljefondet og gi til ofrene.

RV-leder Torstein Dahle oppfordret i går i et brev til Kjell Magne Bondevik om at fjorårets ekstrafortjeneste på oljen - 60 milliarder kroner - gis til ofrene for flodbølgen.

Vil stige

Givervilje i folket gir også et signal om hva som forventes av politikerne.

I går kveld var tallene som var samlet inn av de frivillige organisasjonene 220 millioner kroner.

Men beløpet vil stige vesentlig i dag ettersom bankene ikke oppdaterer tellesystemene gjennom helg og helligdager.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media