BETALER BEST: SV-statsråder generelt og forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland spesielt er mest raus med millionlønninger i staten. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX.
BETALER BEST: SV-statsråder generelt og forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland spesielt er mest raus med millionlønninger i staten. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX.Vis mer

Gir flest millionlønninger i staten

Lønnsomt å ha SV-statsråd som sjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

48 sjefer i staten fikk høyere lønnsvekst enn vanlige ansatte i fjor. Mest fikk de som har en SV-statsråd som øverste sjef.

På to år er antall sjefer i staten med millionlønn mer enn fordoblet - fra 33 i 2007 til 70 i 2009.

Lønnsvinnerne er først og fremst menn. Bare en av fire direktører med lønnshopp ut over normal lønnsutvikling var kvinner, ifølge en undersøkelse Aftenposten har gjort.

Om lag halvparten av lønnshoppene kom ved nyansettelser, selv om nesten samtlige nyansatte kom fra offentlig sektor.

Ifølge avisa var forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) ansvarlig for 6 av de 20 høyeste lønnstilleggene.

Lederen for YS Sat, Pål N. Arnesen, sier at det er uhørt at så mange sjefer i staten har hatt så høy lønnsvekst.


- Engangsforeteelse i 2007

- Sjefene i staten hadde også i 2007 et kraftig lønnshopp. Da lovet regjeringen at det var en engangsforeteelse. De færreste stedene i staten hadde lokale forhandlinger i fjor, og da er det uhørt med så store lønnshopp for mange stillinger, sier Arnesen.


Informasjonssjef Erik Syrstad i LO Stat sier at slike lønnshopp gjør det vanskelig å kreve moderasjon av organisasjonens medlemmer.

- Skal vi være med på dugnad, må alle være med, sier Syrstad.

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) sier at lønnsutviklingen til 300 ledere som er med i statens lederlønnsordning har vært på linje med utviklingen i samfunnet ellers, målt fra 1998.

(NTB).