Gir første «ja» til Støre og Lysbakken

Senterpartiet har nå besluttet at de vil si ja til sonderinger for et mulig regjeringssamarbeid med Ap og SV.

JA: Sp- leder Trygve Slagsvold Vedum sa mandag ja på vegne av Senterpartiet om å starte sonderinger med Ap og SV. Foto: Lise serud / NTB
JA: Sp- leder Trygve Slagsvold Vedum sa mandag ja på vegne av Senterpartiet om å starte sonderinger med Ap og SV. Foto: Lise serud / NTB Vis mer
Publisert

Sp har nå åpnet for å starte sonderinger med Ap og SV om et eventuelt regjeringssamarbeid.

Det kunngjorde Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under sitt pressetreff i vandrehallen på Stortinget mandag ettermiddag, etter partiets velkomstmøte med den nye stortingsgruppa.

Disse samtalene med de to andre partiene vil legge premissene for eventuelle regjeringsforhandlinger.

Starter torsdag

Vedum opplyste om at han har informert både Støre og Lysbakken om partiets beslutning.

- Jeg har vært i tett dialog med Jonas Gahr Støre om en ny regjering. Det var vært mange gode og konstruktive runder for å finne gode løsninger for landet vårt, sier Vedum.

Kort tid Vedums pressetreff, møtte også Støre og Lysbakken pressen i vandrehallen.

Her annonserte Støre at han har invitert de to andre partiene til sonderingssamtaler på Hurdalsjøen Hotell allerede førstkommende torsdag.

- Jeg har hatt gode samtaler med Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken siden onsdag. Jeg har da formelt invitert Sp og SV til regjeringssonderinger, og de har takket ja, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til pressen.

- Mitt mål er å starte denne uka, torsdag håper jeg vi kan komme sammen på Hurdalsjøen Hotell, fortsetter Støre.

Til Dagbladet sier Støre at han ikke ble overrasket over Vedums ja, men at han har hatt respekt for prosessen Senterpartiet har hatt internt.

- Vi mener at det er mer som forener enn som skiller oss partier, så vi er glade for at vi nå kan gå i gang med disse sonderingene.

Enstemmig vedtatt

Også Lysbakken kaller sonderingene og Sps beslutning for «konstruktivt», og sier han er glad for invitasjonen fra Støre for å se om det kan være politisk grunnlag for en regjering bestående av de tre partiene.

- Jeg ble ikke overrasket, jeg tenker at det er det naturlig å gjøre med det flertallet vi har fått. Dette gjør at vi nå kan komme i gang med å finne ut hva slags regjering det er grunnlag for, og det er positivt, sier Lysbakken til Dagbladet.

NY: Jonas Gahr Støre skal danne en ny regjering. Da vil han ha med seg SP og SV. Vi forklarer regjeringsforhandlingene. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Det er parlamentarisk leder, Marit Arnstad, og Vedum selv som skal lede disse sonderingene for Sp.

- Jeg går til sonderinger med håp om politiske gjennomslag, sier Vedum.

Til Dagbladet opplyser Vedum at sonderinger med Ap og SV ble enstemmig vedtatt. Dette til tross for at det har vært stor motstand i deler av Sp mot å åpne døra for SV.

Under pressetreffet sto han likevel fast på at de beste løsningene ligger i skjæringspunktet mellom Ap og Sp.

HJEMMEBESØK: Partileder i SV Audun Lysbakken fikk dette servert da har var hjemme hos Ap-leder Jonas Gahr Støre. Video: Maja Walberg Klev Vis mer

Første skritt

Både SV og Ap har tidligere vært klare på at de ønsker en rødgrønn regjering med alle disse tre partiene.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har på sin side igjen og igjen avvist SV som regjeringspartner og i stedet sagt at de ønsker en Ap/Sp-basert regjering.

Etter valget, hvor de tre partiene sammen fikk flertall, har Støre hatt samtaler med de rødgrønne partilederne. Hans plan om en trepartiregjering har hele tiden ligget fast.

Nå har de tre altså tatt første skritt på veien, selv om partiene forbeholder seg retten til å avstå fra regjeringsforhandlinger dersom de mener de politiske gjennomslagene ikke er gode nok.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer