- MÅ RYDDE OPP: Jan Arild Ellingsen (Frp) og Ine Marie Eriksen Søreide i Stortingets forsvarskomité, krever at forsvarsminister Grete Faremo (bildet) rydder helseskadelig ammunisjon av veien. Foto: Jacques Hvistendahl.
- MÅ RYDDE OPP: Jan Arild Ellingsen (Frp) og Ine Marie Eriksen Søreide i Stortingets forsvarskomité, krever at forsvarsminister Grete Faremo (bildet) rydder helseskadelig ammunisjon av veien. Foto: Jacques Hvistendahl.Vis mer

Gir forsvarsministeren ett døgn på å rydde opp

Stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen og Ine Marie Eriksen Søreide med flengende kritikk mot Grete Faremo for håndteringen av ammunisjonssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarspolitiker Jan Arild Ellingsen i Frp er knallhard i sin kritikk av forsvarsminister Grete Faremo og hennes håndtering av ammunisjonsskandalen.  

- Crash test dummies
- Hun bruker de norske soldatene som crash test dummies, og gambler med livene deres. Det er helt uakseptabelt. Hvis hun ikke evner å ta ansvar for soldatene sine og rydde opp i dette, synes jeg hun må vurdere sin stilling. Jeg gir henne frist til i morgen, sier Ellingsen til Dagbladet fredag kveld.  

I dag ble det kjent at forsvarssjef Harald Sunde forbyr all bruk av den miljøvennlige men helseskadelige nye ammunisjonen. Forsvaret og statsråden har i flere år visst om at soldatene blir syke av å skyte med miljøammo, uten at de har stanset bruken. I dag stilte hovedverneombudet ultimatum.  

Også Høyres forsvarspolitiker, Ine Marie Eriksen Søreide, kritiserer ministeren for labert engasjement.  

- Hun har hatt muligheten til å gjøre noe med dette lenge, men jeg er dessverre ikke overrasket over at hun ikke har satt ned foten tidligere, sier Søreide til Dagbladet.

- Uaktuelt
Søreide har hele tiden ment at Forsvaret burde gå tilbake til blyammunisjon inntil en ny og bedre ammunisjon er utviklet. Ved to anledninger har hun tatt saken opp i Stortingets spørretime. 9. mars i år var svaret fra Faremo at Forsvaret har redusert skytingen og vil vente på enda en ny ammunisjon som er under utvikling. Å gå tilbake til blyholdig ammunisjon var da uaktuelt.

«Blyholdig ammunisjon er verken helsemessig eller miljømessig å foretrekke, og det er ikke aktuelt å erstatte dagens ammunisjon med noe som er dårligere», svarte ministeren.  

Ap-representant Svein Roald Hansen sier til Dagbladet at han støtter forsvarssjefens avgjørelse om å bytte tilbake til gammel ammunisjon.

Kvalme og søvnproblemer
Forsvaret byttet fra blyfri til miljøammunisjon utviklet av den statseide norske bedriften Nammo, i 2007. Bly er en miljøgift som skader naturen når det skytes ute. Men den nye ammunisjonen ødela våpnene. Og da nye standardgeværer ble tatt i bruk i 2009, begynte soldatene å melde fra om symptomer på såkalt metallfeber. Symptomene har blant annet vært hoste, kvalme, leddsmerter og søvnproblemer.

Dagbladet avslørte skandalen i 2009, men Forsvaret hemmeligholder den dag i dag hvor mange syke det dreier seg om totalt.  

IKKE FORNØYD: Ine Marie Eriksen Søreide (H) mener forsvarsministeren burde ha grepet inn for fler år siden. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix .
IKKE FORNØYD: Ine Marie Eriksen Søreide (H) mener forsvarsministeren burde ha grepet inn for fler år siden. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix . Vis mer

Dagbladet har foreløpig ikke lykkes i å få kommentar fra forsvarsminister Grete Faremo.

Jan Arild Ellingsen sier han vil følge opp saken med å skrive til forsvarsministeren.

- Jeg vil spørre henne hvor mange hun er villig til å gamble med, om hun personlig vil ta risikoen ved å fortsatt bruke denne ammoen og hvorfor det har tatt så lang tid å rydde opp, sier Ellingsen.

- BØR VURDERE SIN STILLING: Jan Arild Ellingsen (Frp) mener Grete Faremo har opptrådt uansvarlig i forhold til soldatene i ammo-saken.Foto: Tor Arne Dalsnes, Dagbladet.
- BØR VURDERE SIN STILLING: Jan Arild Ellingsen (Frp) mener Grete Faremo har opptrådt uansvarlig i forhold til soldatene i ammo-saken.Foto: Tor Arne Dalsnes, Dagbladet. Vis mer