Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir forsvarsministeren ett døgn på å rydde opp

Stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen og Ine Marie Eriksen Søreide med flengende kritikk mot Grete Faremo for håndteringen av ammunisjonssaken.

- MÅ RYDDE OPP: Jan Arild Ellingsen (Frp) og Ine Marie Eriksen Søreide i Stortingets forsvarskomité, krever at forsvarsminister Grete Faremo (bildet) rydder helseskadelig ammunisjon av veien. Foto: Jacques Hvistendahl.
- MÅ RYDDE OPP: Jan Arild Ellingsen (Frp) og Ine Marie Eriksen Søreide i Stortingets forsvarskomité, krever at forsvarsminister Grete Faremo (bildet) rydder helseskadelig ammunisjon av veien. Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarspolitiker Jan Arild Ellingsen i Frp er knallhard i sin kritikk av forsvarsminister Grete Faremo og hennes håndtering av ammunisjonsskandalen.  

- Crash test dummies
- Hun bruker de norske soldatene som crash test dummies, og gambler med livene deres. Det er helt uakseptabelt. Hvis hun ikke evner å ta ansvar for soldatene sine og rydde opp i dette, synes jeg hun må vurdere sin stilling. Jeg gir henne frist til i morgen, sier Ellingsen til Dagbladet fredag kveld.  

I dag ble det kjent at forsvarssjef Harald Sunde forbyr all bruk av den miljøvennlige men helseskadelige nye ammunisjonen. Forsvaret og statsråden har i flere år visst om at soldatene blir syke av å skyte med miljøammo, uten at de har stanset bruken. I dag stilte hovedverneombudet ultimatum.  

Også Høyres forsvarspolitiker, Ine Marie Eriksen Søreide, kritiserer ministeren for labert engasjement.  

- Hun har hatt muligheten til å gjøre noe med dette lenge, men jeg er dessverre ikke overrasket over at hun ikke har satt ned foten tidligere, sier Søreide til Dagbladet.

- Uaktuelt
Søreide har hele tiden ment at Forsvaret burde gå tilbake til blyammunisjon inntil en ny og bedre ammunisjon er utviklet. Ved to anledninger har hun tatt saken opp i Stortingets spørretime. 9. mars i år var svaret fra Faremo at Forsvaret har redusert skytingen og vil vente på enda en ny ammunisjon som er under utvikling. Å gå tilbake til blyholdig ammunisjon var da uaktuelt.

«Blyholdig ammunisjon er verken helsemessig eller miljømessig å foretrekke, og det er ikke aktuelt å erstatte dagens ammunisjon med noe som er dårligere», svarte ministeren.  

Ap-representant Svein Roald Hansen sier til Dagbladet at han støtter forsvarssjefens avgjørelse om å bytte tilbake til gammel ammunisjon.

Kvalme og søvnproblemer
Forsvaret byttet fra blyfri til miljøammunisjon utviklet av den statseide norske bedriften Nammo, i 2007. Bly er en miljøgift som skader naturen når det skytes ute. Men den nye ammunisjonen ødela våpnene. Og da nye standardgeværer ble tatt i bruk i 2009, begynte soldatene å melde fra om symptomer på såkalt metallfeber. Symptomene har blant annet vært hoste, kvalme, leddsmerter og søvnproblemer.

Dagbladet avslørte skandalen i 2009, men Forsvaret hemmeligholder den dag i dag hvor mange syke det dreier seg om totalt.  

IKKE FORNØYD: Ine Marie Eriksen Søreide (H) mener forsvarsministeren burde ha grepet inn for fler år siden. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix .
IKKE FORNØYD: Ine Marie Eriksen Søreide (H) mener forsvarsministeren burde ha grepet inn for fler år siden. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix . Vis mer

Dagbladet har foreløpig ikke lykkes i å få kommentar fra forsvarsminister Grete Faremo.

Jan Arild Ellingsen sier han vil følge opp saken med å skrive til forsvarsministeren.

- Jeg vil spørre henne hvor mange hun er villig til å gamble med, om hun personlig vil ta risikoen ved å fortsatt bruke denne ammoen og hvorfor det har tatt så lang tid å rydde opp, sier Ellingsen.

- BØR VURDERE SIN STILLING: Jan Arild Ellingsen (Frp) mener Grete Faremo har opptrådt uansvarlig i forhold til soldatene i ammo-saken.Foto: Tor Arne Dalsnes, Dagbladet.
- BØR VURDERE SIN STILLING: Jan Arild Ellingsen (Frp) mener Grete Faremo har opptrådt uansvarlig i forhold til soldatene i ammo-saken.Foto: Tor Arne Dalsnes, Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media