Gir «fremmede ting» skylda

Nord-Korea hevder å ha funnet ut hvordan det massive coronautbruddet i landet startet. Ekspertene tror ikke på dem.

UTBRUDD: Flere millioner mennesker har hatt corona i Nord-Korea de siste månedene. Dette er Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: KCNA / AFP / NTB
UTBRUDD: Flere millioner mennesker har hatt corona i Nord-Korea de siste månedene. Dette er Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: KCNA / AFP / NTB Vis mer
Publisert

De siste månedene har nordkoreanske myndigheter forsøkt å håndtere et enormt coronautbrudd.

Utbruddet er det første og desidert største i det svært lukkede landet. Totalt har minst 4,7 millioner mennesker vært smittet siden utbruddet startet, skriver Reuters.

Nå mener myndighetene at viruset kom inn i landet via «fremmede ting» i nærheten av grensa til Sør-Korea. Det skriver det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA ifølge flere medier, som Sky News og Reuters.

Soldat og barnehagebarn

- Det er kjent at en 18 år gammel soldat ved etternavn Kim og en fem år gammel barnehagegutt kom i kontakt med en fremmed ting i områdene rundt noen brakker og boligområder i Ipho-ri tidlig i april, skriver KCNA.

Nyhetsbyrået skriver ikke hva slags objekter disse to skal ha kommet i kontakt med, men de hevder at begge to fikk covid-symptomer kort tid seinere.

Myndighetene i landet omtaler coronautbruddet som et feber-utbrudd.

- Undersøkelsene vider at flere personer som kom fra området Ipho-ri i Kumgang fylke i Kangwon-provinsen til hovedstaden i midten av april hadde feber, og det var en kraftig økning i antallet feber-tilfeller blant deres nærkontakter, skriver KCNA.

- Vanskelig å tro

Helsemyndighetene i landet oppfordrer nå alle til å være forsiktige når de «håndterer fremmede ting som kommer med vinden og andre værfenomener og ballonger» i området langs den demilitariserte sonen ved grensa.

I mange år sendte nordkoreanske avhoppere og andre i Sør-Korea ballonger med nødhjelp og løpesedler over grensa. Dette ble det i stor grad slutt på i 2020, blant annet på grunn av et bedre forhold mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

HENGES UT: Nord-Koreas diktator Kim Jong Un henges ut på nettet etter denne propaganda-videoen. Video: Reuters. Reporter: Vegard Kruger. Vis mer

- Det er vanskelig å tro på Nord-Koreas påstander, sett fra et vitenskapelig standpunkt, gitt at sannsynligheten for smitte gjennom objekter er ganske lav, sier professor Yang Moo-jin ved Universitetet for Nord-Korea-studier i Seoul i Sør-Korea til Reuters.

Det er også professor Lim Eul-chul ved Kyungnam-universitetet enig i. Han peker på at det er mer sannsynlig smitten kom fra Kina.

- Men hvis de hadde konkludert med at det var fra Kina, så måtte de strammet inn karantenereglene ved grensene. Det hadde ført til et ytterligere tilbakeslag for handelen mellom Nord-Korea og Kina, sier Lim.

Smitte over alt

Det er mye coronasmitte i store deler av verden. Den største økningen den siste uka har vært i Midtøsten, med Europa på andreplass.

WHO ber landene i Europa om å overvåke spredningen da smittetilfellene har tredoblet seg på kontinentet den siste måneden.

- Ettersom land over hele den europeiske regionen har opphevet de tidligere sosiale begrensningene, vil viruset smitte på høye nivåer denne sommeren, sier WHOs regiondirektør Hans Kluge til AFP.

WHO-sjef Tedros Ghebreyesus er tydelig:

- Pandemien endrer seg, men den er ikke over.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer